Daisypath Friendship tickers

Saturday, March 19, 2011

Udang Masak Tempoyak



Udang Masak Tempoyak
  • 15 -20 ekor udang sedang
  • 10 biji cili padi (kalau nk pedas boleh tambah)
  • 2 sudu makan tempoyak
  • 1 helai daun kunyit
  • 1 batang serai - diketuk
  • sedikit serbuk kunyit
  • garam & gula

Cara-cara

  1. Tumbuk cili padi dengan serbuk kunyit tadi sampai lumat dan hancur.
  2. Gaulkan tempoyak tadi dengan bahan tumbuk biar sebati.
  3. Masukkan bahan tumbuk yang sudah digaul dgn tempoyak ke dalam periuk berisi air. Biarkan mendidih.
  4. Kemudian, masukkan garam dan gula. Sesuaikan rasa dan biarkn mendidih seketika lagi.
  5. Akhir sekali, masukkan serai, daun kunyit dan udang dan biarkan mendidih seketika dan boleh la tutup api...
Note: kalau nk kuah banyak, boleh la tmbh air lagi...

Daaaaa.... :-))

No comments: