Saturday, May 28, 2011

Ikan Masin Goreng Asam..

Hari ni, dah start cuti sekolah... hu hu.. 2 minggu lah ai relax dari menjadi pemandu kanak2 rebina ke sekolah.. cuma perlu hantar mengaji sahaja sebelah pagi.. kalau time sekolah, tu additional trip lepas sekolah agama petang.. he he he..

Kalau sudah seharian di rumah, memang lah kena masak.. hari2 pun masak, cuma lepas masak je, kena cepat isi lunch box dan hantar ke sekolah anak2.. hari ni, masak pun lenggang lenggok jer.. x rush..

Kalo dah tak rush, memang hobi ai nih, masak dan snap.. pas tu upload gambar kat FB.... apa pun, janji ai bahagia..

Anak2 request ayam masak kicap.. so, ai layan kan ajer.. ha ha.. lg pun senang, campak2 jer, siap terus makan. Tekak ai plak lepas belek2 buku resepi Chef Hanielliza, gatal nak makan ikan masin goreng asam.. adess.. seb baik ada stok ikan masin, walaupun cuma jeruk ikan tenggiri.. kira ok lah tu.. :-))

Ikan Masin Goreng Asam
(sumber: 1 Hari,1 Resepi, Chef Hanielliza)

300gm isi ikan talang (ai tukar ikan tenggiri masin, xda stok ikan lain)
1 labu bawang besar (dimayang)
2 biji cili merah (dimayang)
10 biji cili padi (dibelah 2)
1/2 cawan air asam jawa
3 sudu makan minyak

1. Goreng ikan masin ssampai garing dan ketepikan.
2. Tinggalkan separuh minyak dan tumiskan bawang besar, cili merah dan cili padi sampai layu.
3. Masukkan air asam jawa dan tunggu mendidih.
4. Masukkan ikan masin goreng tadi dan kacau rata.
5. Sedia utk dimakan.

Senang kan... mudahnya memasak..

ayam masak kicap.. kegemaran kanak2 rebina kt umah ni

ok lah.. sehingga berjumpa lagi di mgu hadapan.. ha ha ha .. kalo rajin nak update..

Daaaa... look yummy, definitely yummy.. - watie Que's kitchen :-P

Again and again.. baking project...

Haaa.. ai muncul lagi.. entry ke 2 hari ni..

Hari tu ai ada buat baking project dengan member ai.. ni lah hasil2 nya.. ha ha .. semoga member ai tu sentiasa bersemangat buat kek lepas nih..


ai shortcut jer gambar2.. malas betul nak upload ke blog.. jenuh..

Kebetulan plak, hari tu teacher kat Tadika anak2 ai, order kek farewell utk 2 org teacher yg akan menamatkan perkhidmatan minggu ni.. sempat ai buat kan satu.

Thanks teacher Nabila for the order..

Daaa.... :-)

Looks Yummy.. Definitely Yummy.. -Watie's Que Kitchen

Haaa... baru datang melawat balik blog ai nih... busy dengan kerja seharian dan tempahan kek dari kawan2... terima kasih atas sokongan..



Kek Blackforest & Kek Bunga (order by K Azmah) untuk besday anak2 dia..

Ni order sampingan dari K Azmah, muffin blueberry & apam polkadot

Kek Coklat untuk Illa.. Hepi Besday La..

Kek Coklat Moist yang sangat mendapat sambutan minggu ini..

Cuppies yang ditempah oleh Cikgu Liza, dari Tadika Little World
Untuk jamuan sebelum cuti di tadika..

Terima Kasih K Liza.. Simple Deco as requested

Ini antara sibuk tapi memuaskan hati...

Daaa.... :-)

Thursday, May 19, 2011

Happy Birthday my dear Aiman

19.5.2011 - Aiman dah masuk 5 tahun.. HAPPY BIRTHDAY DEAR..

Actually, Aiman lahir je, ai tak banyak ambil gambar dia... Yang banyak nye ialah video tentang dia.. he he so, view cam plak dlm bentuk tape.. haha.. so, x dpt ai nak letak gambar dia masa kecik2.. sayang sungguh.. tp, ai ada 4 tape yang ada muka dia time kecik2 dulu..

Photo sikit2 tu adalah, cuma time tu, ai cuci jer.. nak scan, scanner pulak, cable power dah ilang.. hu hu.. apa2 pun..

Happy Birthday my dear beloved son, Qaid Hamidy Aiman aka Aiman x kisah..

So, sempena besday boy ni, ai buatkan dia kek padang bola (dia yg request) .. he he.. comot n x secantik kat kedai, tapi ai buat penuh perasaan tau..


Kek ni utk dia tiup kat Tadika.. ai pun dah settlekan bajet party pack utk kawan2 tadika dia.. harap2 dia happy pada hari jadi dia.. he he :-))

Ni teacher ambilkan gambar di time potong kek di Tadika.. mcm x hepi jer.. he he.. maybe dia teringatkan ultraman yg dia mintak utk hadiah besday.. ai pulak, x sempat pergi beli.. xpe, besok masih ada.. ha ha ha

Apa pun, ibu doakan Aiman sihat selalu, menjadi anak yang baik, soleh, bijak dan berguna bila besar nanti.. Sayang AIMAN selalu.. muaaaahhhhssss

Daaa... :-)

Wednesday, May 11, 2011

Nasi Kukus, Ayam Goreng Lengkuas & Pajeri Nenas

Ha... ambek.. ni entry ke 3 hari ni.. update sekali harung.. dasar M.. ha ha ha

Last week ai try buat nasi kukus.. , almaklumlah ai dah beli buku masakan chef Hanielliza, 365 resepi [1 hari, 1 resepi].. nanti dok belek2, tp satu pun x try.. apa guna beli kan..he he..

Tapi, ai x ler ikut lauk dlm resepi tu bulat2.. ikut tekak ai nak makan apa lah kan..so ai buat nasi kukus pandan, pajeri nenas (resepi buku yang sama) dengan ayam goreng lengkuas (resepi dari majalah rasa).

Nasi Kukus Pandan.. memang wangi, sebab beras wangi he he dan ada bau pandan.. sbb guna daun pandan.. wakakaka


Ayam Goreng Lengkuas.. memang puas hati.. cuma ai xda stok daun kari lah.. so kurang lah satu bahan.. he he
Pajeri Nenas.. ngeh ngeh ngeh.. ai suke...

Daaa... asyik ceta pasal makan je kan.. :-P

Pisang Goreng yang Over & Roti Gulung Sosej..

Lama dah nak letak gambor pisang tanduk goreng ku yang ober nih..

Kononnye lah nak buat lagi sekali kerepek pisang.. ha ha.. tangguh punya tangguh.. sampai masak dah, x boleh buat kerepek dah.. last2 jadik pisang goreng..

Pisang Tanduk Goreng ku yg ober.. over kaler daaa... oren plak he he


Bila ai datang rajin, ai memang suka buat sarapan yang agak berat, maksud ai.. yang mengenyangkan.. he he

Ni feberet family ai nih.. Roti Gulung Sosej

Roti Gulung sebelum ai goreng.. he he

Sesudah Goreng...

Sarapan yang senang dibuat dan mengenyangkan.. he he..

Lunch plak.. ai prepare Ketam Masak Lemak Cili Api dgn Nenas... berapi gitu.. ha ha


Ini time ai rajin masak.. kalu x.. tapau jer..

Daaa.... :-)


Lagi2 Kek Besday & Lunch Gathering

Sekarang ni musim panas betul.. jadi mood rajin x berapa nak ada.. mata ngantuk, tp takmau lelap..

Ni baru nak upload activiti mgu yg lepas2.. hu hu hu...

Cik Puan Zaharah kita dah suarakan hasrat hati nak buat lunch gathering dgn kawan2.. kat rumah ai.. lagipun, dia suruh ai masak.. ai ok jer.. he he he.. time rajin kan.

So, thanks pada kawan2 yang mencurik sedikit masa lunch korang utk bergegas ke rumah ai yang agak jauh nih.. he he.. dan thanks pada main sponsor lunch gathering ni.. Zaharah.

Ai doakan u akan sehat selalu, tabah menghadapi dugaan hidup, bahagia bersama keluarga dan sentiasa murah rezeki..

sementara tunggu korum cukup, kitorang test moist choc cakes ni dulu.. he he.. memang moist.. nak tempah.. sms saya: 019 6631013
(chewahhh.. iklan sat naa...)


Pulut Susu Kukus... import dari Langgar, Kedah tau..

Ayam Rendang Cili Api

Sambal Tumis ikan Bilis

Di samping tu ai tanak juga nasi lemak.., dan kangkung goreng belacan pun ada..tp malas nak upload photo dah.. ober plak nampak..he he


Ni kesah kek... lama punya ceta.. layan jer photo kek nih.. kalu nak order.. (area Seremban saja..)
boleh lah sms ai.. :-P


Kek Blackforest - kaler purple as requested by customer...


Yang ni urgent order...customer call 2 hours before pick up the cakes..

Apa pun..ai hepi dgn apa yang ai buat sekarang.. buat kek.. makan2 dgn kawan2.. :-)

EVERY MOMENT IS SO PRECIOUS..

Saturday, May 7, 2011

Lama x Update...

Uwaaaaa... malas sudah melanda...

Lama tak update blog.. orang dah jauh ke depan.. malas nak type byk.. ai buh gambar je lah.. janji x berabuk blog ai nih... hu hu hu

Mgu lepas kawan belikan ai pisang tanduk muda sebab ai sebuk cari, konon nak buat kerepek pisang.. muahaha



Kerepek pisang... dah abis dah pun,.. tinggal gambar jek.. he he he...

Daaaaa..... :-P