Friday, December 5, 2008

Kek Mutiara Strawberi-Coklat Utk Hantaran

Kek Lapis Mutiara ni saja je tukar perisa jadi coklat-strawberi.. sebab kawan yang nak tu tak kesah perisa apa, janji siap pada hari yang dia nak. Siap solek lagi gitu.. Katanya nak buat hantaran adiknye bertunang Ahad nih.. Thanks ye Ija (Pun regular customer nih..)



Kek yang ni pulak hasil dari balance adunan selepas buat kek ija n Abg Din (Kawan Opis Asben). Lapisan pun tak tersusun ikut kaler tapi boleh lah. Nak buat tambah kek untuk seorang insan yang baik hati dari Nilai, yang mana telah membantu saya masa saya accident time nak balik ke Sarawak tempoh hari. Susah payah dia menghantar saya dan anak2 ke LCCT dek kereta kami dah tak boleh bergerak. Terbabas masuk roundabout.. hujan dan jalan licin punya pasal. Sampai ke hari ni pun, kereta masih di bengkel. Harap2 minggu depan dah siap, sebab susah nya takde kereta ni. Nak pergi mana2 pun payah... So, harap Shamsina dari Yamagata(M) Sdn Bhd dapat kek dia hari ni.. Oleh-oleh utk Hari Raya AidilAdha..


Wednesday, December 3, 2008

Kek Lapis Lagi...

Kek Lapis nih semuanya orang order.. ada yang untuk makan saja n ada yang nak diberikan pada org..TQ pada kawan2 yang order ye...
Kek Untuk Zaharah (Budak Opis )


Kek Untuk K Gee (Jiran Sebelah) - 2 biji


2 Kek Lapis yang kat bawah ni untuk Normee dari Gerik, Perak..(memang regular customer nih)...TQ Normee.


KEK LAPIS STRAWBERI-COKLAT - 1kg



KEK LAPIS KELADI - 1kg



So.. untuk post yang menarik dari Sarawak tu, kena lah tunggu Kak Long saya emailkan gambar dalam laptop dia...





Minggu Yang Sibuk...

Balik je dari kampung, memang sibuk kat opis. Nak update pun tak sempat, apatah lagi gambar2 yang ambik kat sana tu semua download kat laptop kak long. Dia pun belum emailkan semua gambar2 yang menarik utk dipostkan di sini.. cuma satu gambar yang ada utk post kali nih.

Gambar anak lelaki yang tinggal dengan family di sana.. Qayyim Hafizuddin. Duduk ngan Mak Long (kakak saya)... sejak kecil lagi.


Thursday, November 13, 2008

Kek Lapis sebelum balik kampung..

Sabtu ni saya nak balik kampung di Sarawak.. gembiranya hati.. walaupun hanya 4 hari kat sana, tapi memang tak sabar sangat nak balik. Raya lepas pun tak balik, jadi balik sekejap pun jadi lah.

Balik ni pun sebab nak hantarkan anak sulung n yang no.2, Fatin & Ida, balik bercuti dengan mak long sarawak n nenek di sana. Kalau duduk sini pun, saya hantar ke Taska masa kerja, jadi memang cuti sekolah diorang membosankan nanti. So, untuk mengeratkan hubungan dgn nenek yang jarang bersama, langkah menghantar diorang ke kampung masa cuti sekolah ni rasanya memang praktikal...

Jadi, sebab nak bawak balik jugak kek hasil tangan sendiri bagi kat mak, saya pun buat ler kek lapis nih.. separuh dah abis...dimakan...he ..he ..he

Apa pun,.. balik dari sana nanti, pasti ada post yang menarik.. sebab dah lama tak balik kampung. Semestinya banyak perkara berubah.. Tungguuuuuuu...





Wednesday, November 5, 2008

Kek Raya Syawal ini..

Kek Lapis Mutiara, Kek Lapis Pandan & Roll Coklat Strawberi.


Kek Lapis Horlick- Milo & Asam Manis jugak..

Kek Lapis Tembikai, Kek Lapis Asam Manis, Lapis Mocha
& Kek Lapis Pucuk Rebung







Tuesday, October 28, 2008

Kek Lapis 3 Rasa

KEK LAPIS 3 RASA

Saja je nak post kek ni.. kek ni di order oleh kawan saya dari Perak untuk hari raya lepas. Lama dah gambar nih, tapi terlalu busy nak post ..

Friday, September 19, 2008

Award dari K Dee


Best nyer... Dapat Award ni... Terima Kasih K Dee..

Ha.. kecik nya gambor nih... terpaksalah sebab nak post jugak photo ni.. Roll Berlian perisa Stroberi ngan Coklat. Berat 350 gram..

Sunday, September 14, 2008

Kek2 Lapis Utk Kak Dalilah

Kek Lapis Tembikai

Ingat nak buat rupa tembikai, tetapi bijan hitam tidak menyerlah jadi ni "Seedless Watermelon" lah ye...
Kek Lapis Permata Delima
Kek Lapis Horlick-Mocha

Ini adalah beberapa jenis kek lapis yang dibuat untuk K Dalilah di Kuala Pilah. Kek Lapis Keladi n Lapis Pandan tak sempat nak ambik gambar.. Lain kali lah ye...

Program Satu Hari Sabtu


Penatnya,...Semalam seharian melapis kek lapis nih.. akhir nya siap beberapa biji kek yang mana setelah dibahagikan menjadi bahagian kek yang beratnya masing2 400grm setiap satu pack.

Udahler peti ais kat rumah tu kecil je.. letak 15 packing tu dah penuh.. padatkan lagi dengan triple pack punya kek.. bertambah penuh.. Tak apalah.. sekejap lagi pergi ke KP, hantar kek nih.. ada seorang kakak ni nak try market baru @ kek lapis di stesen minyaknya. Alhamdulillah.. rezeki datang tiba2. Mula2 hati ni rasa macam malas je nak buat,takut takde sambutan.. tapi kalu akak tu berani try, kenapa saya tidak berani try.. peluang datang hanya sekali. Selalu ambik order kawan2 opis dan sedara mara je. Kali ini, kuatkan jugak semangat untuk try..

Apapun,.. gembira dengan langkah yang baru nih..Syukur pada Allah yang sentiasa melimpahkan rezeki.. Kata orang.. rezeki anak2 menjelang raya..

Saturday, September 13, 2008

Hadiah Dari K Eda

Best dan seronoklah. Ada orang bagi hadiah ni walaupun tahu blog ni memang tak berapa nak best. Sebab masih baru.. takpe.. akan bertambahlah post yang best nanti. Terima kasih daun keladi pada k Eda, lain kali bg hadiah lagi ye... hahahahahaha..

Friday, September 12, 2008

Sambal Tempoyak Daun Kayu

Semalam niat nak buat kek lapis so urusan memasak untuk berbuka tukar ke beli lauk kat luar, jadi pergi lah ke bazaar ramadhan area rumah dgn kawan2 sepejabat tu. Beli sikit kuih muih buat penyedap mata di meja makan time buka nanti. Tapi dah takde lah dlm gambar, dah selamat dimakan oleh anak2.

Di samping tu, beli lauk kegemaran yang mana diri sendiri memang tak reti nak buat. Kalau buat pun, gerenti tak berapa jadi. Sambal tempoyak daun kayu. Di N Sembilan ni, memang bulan puasa ramai yang jual lauk ni. Sebab selera org berpuasa kan.. tapi dalam banyak2 gerai yang pergi tu, memang pergi satu gerai makcik ni.. lauk memang ok. Dengan rendang kerang pegaga yang memang power lah tu.. Tapi on the way nak balik ke kereta, terserempak pulak orang jual otak2, beli lagi..Tapi sedikit hampa kerana otak2 ni tak menepati citarasa pulak. Biasalah.. bulan Ramadhan kan.. nampak je.. beli. Tu yang jadi malas nak ke Bazar Ramadhan ni. Tapi kena nak masak jugak untuk sahur [walhal niat mula2 tadi, taknak masak]... ha ha ha..masak je lah ayam masak lemak cili api.

Tulah kisahnya lauk dari berbuka semalam sampai ke sahur pagi ni masih ada lagi.. Sempat jugak lah saya bakar kek lapis sebiji selepas berbuka tu.. Nanti tengahari sikit, post kan pulak lah gambar kek tu. Sesudah siap packing nanti. Daaaggggg.........

Tuesday, September 9, 2008

Biskut Sarang Semut & Kek Lapis Keladi

Semalam seorang kawan hulurkan sebalang biskut yang begitu menyelerakan, apatah lagi dia hulurkan tu, time baru masuk ofis.. so tahu-tahulah kalau bulan puasa ni banyak dugaannya.

Sabar je lah.. tunggu sampai balik berbuka nanti.

Time berbuka je, terus rasa.. mmmm memang sedap, terasa coklatnya. Biskut Sarang semut ni memang resepi tersendiri member saya nih.. memang sedap. Yang kat rumah pun dah licin..

Kalau nak order; boleh call/email/sms saya sebelum 19 September nih..

Harga : 50 pcs/balang RM24-00 , 100pcs/balang RM47-00

Kek Lapis Keladi pulak...

Ni last week dah buat nih... sebab tak tahu nak bawak apa untuk mertua, so saya pun buat kek lapis Keladi... masa membancuh tu, memang wangi semerbak lah bau adunan tu..

Kaler dalam gambar ni tak berapa nampak..sebab tangkap gambar dlm lampu yg malap tu..
Lapisan pun tak berapa cantik, macam tulah jadinya kalu kerja nak cepat kan. tapi memang anak2 suka perisa keladi nih.

Menjelang raya nih.. banyak lah melapis kek untuk diri sendiri dan kawan2 yang kat opis tu..

Lain kali saya tepekkan resepi kek lapis keladi, so boleh lah dicuba..

Monday, September 8, 2008

Tag Dari K Deeyana & Abg Rozzan



Dibuat oleh: antownholic.blogspot.com, reskitrianto.blogspot.com, bashrie.blogspot.com, juzzyouandme.blogspot.com, sweethoney, sofiaroxy, darleeluv, a gift fRoM hEaRt, a gift from azza, sejenak bersamaku, cherita dapur, Was Will Always Me , Riezanie2u.blogspot.com, deeyanas.blogspot.com ,rozzan.blogspot.com,firqh-macammacamada.blogspot.com,


Cara cara nak ambik Tag ni..

Copy gambar kat atas tu and post kat blog korang
Teruskan mencari rakan seramai 5 org..
Setelah mengenalpasti rakan yg sesuai, sila tinggalkan pesanan di blog mereka
Lastly, jangan lupa tempek url korang sebelah url yang terakhir tu,..

Dan seterusnya saya nak hadiahkan kepada:

1. dayangkek.blogspot.com

2. idacorner.blogspot.com

3. edazman7376.blogspot.com

4. diadanish.blogspot.com

5. sweetlillykitchen.blogspot.com





Monday, September 1, 2008

Salam Ramadhan



Salam Merdeka dan Salam Ramadhan utk Kengkawan,

Sabtu malam balik ke Gombak sekejap, sebab cuti Merdeka. Lagipun nak bersahur hari pertama Puasa bersama keluarga mertua. Ingatkan nak berbuka di sana hari pertama puasa ni.. tapi tak dapat lah sebab cik abang kena kerja pulak hari ni. So, lepas sahur je, kitorang rehat kejap then baru gerak balik ke Seremban.. Hari ini, 2 anak, Ida & Fatin bersemangat untuk berpuasa.. Alhamdulillah, harap2 puasa sampai ke waktu berbuka nanti.

Oleh kerana kabel kamera tak jumpa2, terpaksa pinjam kawan punya kabel.. So saya tepekkan gambar Biskut Seroja.. untuk dijamu mata, dan sesiapa yang berkenan nak order tu,, silalah order. Tapi, minta maaf lah sebab area penghantaran tu cuma untuk Seremban dan KL sahaja. Kalau nak pos, takut pecah-pecah pulak isi kandungan bila sampai ke tangan pembeli.


Biskut Seroja ni memang susah nak buat sebab kena pakai acuan yang mmg ditempah khas. Berbentuk bunga tulip, refill dalam tu ialah peanut butter.


Harga untuk 50biji - RM30 dan untuk 100 biji - RM57 sahaja.


Untuk order, boleh sms saya di - 019-6631013 (Fir). Penghantaran akan dibuat 2 minggu sebelum raya atau lebih awal mengikut permintaan pembeli.


Oklah.. Selamat Berpuasa untuk semua.

Friday, August 29, 2008

Benar-benar mencabar...

Hari ini, selepas habis waktu kerja terus saja bergegas balik ke rumah. Bukan nak balik kampung sempena cuti Merdeka dan Awal Ramadan, tapi Cik Abang nak pergi balik ke tempat kerja lepas hantar saya balik rumah.

Selepas siap mandi dan rehat-rehat sekejap, saya memulakan operasi membuat blog saya. Nak tambah feedjit, nak letak shoutbox.. berjam lama nya saya buat tutorial cara-cara nak letak tu.. kelakarnya saya nih.. almaklumlah baru bertatih nak buat blog. Semalam pun dah melawat abg2 dan kakak2 laman maya nih.. nak mintak izin linkblog mereka. TQ pada Bro Rozzan, K Dee n K Dayang (My Sifu Master) sbb bagi saya link ye.. Dan tak lupa pada kawan saya yang giat aktif buat bisnes diet online... Nur @ ida. Dia lah pemangkin saya nak buat blog nih...

Sekarang nak upload gambar2 biskut raya belum dapat lah sebab kabel kamera dah missing in action.. so harap2 isnin depan ni dapat lah tepek kan photo2 tu semua.

Thursday, August 28, 2008

Akhirnya.. saya mempunyai blog sendiri

Salam,
Beberapa bulan yang lepas, saya pernah cuba membuat blog sendiri tapi cuma hangat-hangat tahi ayam je.. jadi tak post apa-apa pun.. terbiar begitu sahaja. Tetapi kali ni, saya berusaha untuk menyiapkan post yang pertama,semoga berkekalan lah kerajinan saya kali ni. Bukan kerana malas, cuma masa yang terhad dalam hidup seharian ni menyebabkan saya jadi kurang semangat.

Namun, apabila seorang kawan telah berjaya membuat blog sendiri dan agak meriah nampaknya sekarang, jadi saya kuatkan semangat untuk membuat blog ni.
Lagipun, melalui blog ini, saya boleh mencari kawan2 alam maya.. boleh berkongsi resepi dan lain-lain.. di samping menjalankan bisnes online yang begitu popular sekarang ni..

Semoga dengan terjalinnya silaturahim antara kita di laman siber ini akan memberikan kita semua ilmu dan tips-tips yang bermanfaat untuk dipraktikkan dalam kehidupan kita. Terutama berkongsi ilmu dan idea yang bernas untuk memajukan diri dalam perniagaan online serta meningkatkan taraf hidup.

Salam Perkenalan untuk semua.