Wednesday, June 24, 2009

Ketam Goreng Bercili

Akhirnya malam ni aku masak jugak ketam goreng bercili.. nyum nyum nyum.. makan sehingga luka jari jemari ku. Nasib baik tak patah gigi mematahkan tangan2 ketam tu..

Nih lauk sampingan, sayur campur goreng.. selain tu ada ikan kerisi goreng untuk kanak2 yang tak makan pedas nih..
Ketam Goreng bercili
5 ekor ketam (bersihkan, bubuh kunyit dan goreng 3/4 masak)
Cili kering, cili merah, bawang merah, bawang putih, halia seinci- kisar halus.
Sikit air asam, gula n garam dan tak lupa sebatang serai (ditumbuk)
Tumis bahan kisar tadi sampai naik minyak, masukkan serai, gaul rata.
letak air asam jawa, garam, gula secukup rasa. Bila kuah dah agak pekat, masukkan ketam yang dah digoreng tadi.. Sebatikan dalam beberapa minit. Sedia untuk dihidangkan panas2.
Nyum nyum.. memang ngam kalu mkn masa panas2 dgn nasi putih.

Pasar Malam

Semalam memang nak g cari lauk. Tak teringat pun ada pasar malam kat area situ semalam. Bila lalu kat traffic light tu, jalan jam gila.. loh.. pasar malam rupanyer.. Cik abang turunkan kat tepi tu, suruh pergi tgk2 kan lauk.. jd besok pagi tak yah leer g pasar basah cr lauk lagi dah..
Lauk2 memang byk, fresh2 dan rega pun rasa mcm tak caya, ke aku nih dah lama tak beli ikan n udang .. hhehe.
Ikan kerisi nih tak le besar sgt, tak jugak kecik sgt.. sedang2 aje.. 7 ekor nih RM5 jek..Fresh tau..
Ni plak udang, size tak boleh agak, tp besar lah jugak, x size m, l ler kot..boleh buat sambal udang dgn petai.. (beli jugak petai, tapi gambar lupa nak ambik, 4 papan RM3-00)

Ni ketam, sedang2 je saiz nyer.. 5 ekor selonggok, RM10-00 jek.. Malam nih plan nak masak ketam goreng bercili.. nanti dah masak, kita post kat blog yek..

Ni plak udang ( org yg jual tu kata ni udang laut.. he he he).. ala2 udang harimau je rupa udang nih.. besar memang besar, sebab pinggan cik abg nih memang besar.. penuh dek udang nih.. ni maybe nak masak udang mentega kot, tak pun wat rendang udang.... hehehe..
Ada gak beli durian 2 biji.. nak beli yang selonggok RM10-00 tu, takde plak org yang nak makan.. i sorang je makan durian kat rumah. Kuih2 mcm samosa n popia tu beli gak tp tak sempat shoot gambar, dah abis di ngap dek bdk2 n ayah diorang.. hehehe.. so, lain mgu bleh ler pergi lagi p malam tu.. lauk pun fresh nampaknya..ikan pun murah2..



Thursday, June 18, 2009

Cerita Langkawi...

Akhirnya, kami tiba jugak di langkawi tepat jam 5 ptg. Ambik kereta sewa, pergi makan.. n pusing2 jap. Punyalah jauh hotel yang kitorang duduk.. Awana Porto Langkawi.. boleh lah..
Nak jalan2 sangat pun dah lewat, mandi2 kejap then pergi makan seafood malam tu. Bila kitorang dah kenyang, dah takde makne nyer pergi jalan2 dah, semua orang yang kat belakang tu tido.. mak long pun dah pengsan satu macam je.. last2 balik dan plan besok pagi keluar awal,so harap2 dpt ler jln2 tpt yang best2.

Kitorang memang dah aim nak ambek gambar kat Dataran Lang nih..hahaha sebagai bukti yang kami dah g Langkawi...

Gambar family tak clear sgt.. tapi janji ada kan...

Gambar atas nih, agaknyer diorang nih buat senaman aerobik.. Elok je cuaca pagi tu, tiba2 hujan turun dgn lebat nyer... hu hu hu hu berteduh lah plak.. parking kereta agak jauh..
Malas plak nak cerita byk, cukup sekadar letak gambar... posing dari kitorang nih.. yg mana first time utk kitorang pg Langkawi nih.. akak i tu, pergi utk kali yang ke 4 dah...












Sessi bergambar... tak banyak sangat. Dalam kamera mak long belum di download oleh empunya badan.. busy katanya.

































Hahahha.. ni fatin, hafiz, maklong, ida n nina tengah menjamu selera - roti canai .. kami ber2 babahnye dah breakfast kat hotel, tp kupon hanya utk 2 org. so maklong dan askar2 tu, kitorang bw g makan gerai biasa je.. Rasanya gerai biasa lagi sedap makanan nyer dr yang kitorg makan sebelum tu. huhuhuhu.














Budak2 nih memang pantang kalau tengok gula2 smarties nih.. baik yang kecik atau yang besar mcm nih.. 6 pack smarties besar nih.. RM77-00.. hai hai.. mak long.. napa lah kau beli jugak..bukan makan pun.. buat sepah je kat rumah..















Dapat amek coklat yang gini je lah.. time poket tgh suam2 je kan.. tu pun bkn makan sgt coklat nih..sakit gigi









Beli jugak coklat sikit2 nih.. nak beli banyak, pergi time RM takde.. haahahhaa.. kata orang, jangan balik tangan kosong..














Coklat nih beli sebab 4 paket Rm10-00, tapi rasanya.. alahai.. hanya budak2 yang suka kot.

























Sempat jugak sambar beg troli nih kat Langkawi, bukan apa, murah kan. Entah bila dapat pergi lagi kan.. RM25-oo je tau . Harap2 lain kali ada rezeki lebih dan ada masa, dapat pergi ke sana lagi. tak puas jalan. Kami nak kejar masa sebab Kakak tu nak balik naik flight ptg tu jugak. Dia pun nak jugak berjalan2 dgn geng dia, K Zaleha.. TQ K Ha, sebab tolong jemput n antar dia ke KLIA hr tu. Jasa mu dikenang..

Qayyim Hafizuddin





Anak lelaki yang dijaga oleh Kakak di Sarawak, Qayyim Hafizuddin, datang untuk kunjungan rutin tahunan bersama maklongnya (dia panggil Mama ler)... Dah besar panjang pun. Nak ambil balik pun tak sampai hati, biarlah dia bersama mak long nyer.. bak kata nenek (mak), mak long tu takda sesiapa.. biarlah Hafiz jadi peneman n penghibur hati dia n atuk nenek nya di Sarawak. Yang 5 org lagi ni jumpa pun 1-2 tahun sekali..








Ni posing kat rumah baru.. adik2 kat sebelah tu.











Ni posing time makan di Kuala Perlis, otw balik ke rumah dari Padang Besar.

Minuman kegemaran, teh tarik.. hehehe. Bukan apa, mak long diorang nih asyik sogok air tin je. naik batuk pulak.










Hafiz, Aiman, Fatin dan Ida... pose dengan baju baru.. maklumlah.. nak g Langkawi nih..



Ibu pun nak ambek gambar jugak dengan jejaka hensem dari Sarawak nih..










Petang tu, kitorang mmg plan nak pergi Langkawi, nak pergi balik hari. Sekali beli tiket, feri paling awal time tu bertolak pukul 33o ptg, yang mana akan sampai di Langkawi pukul 5. Bila tgk feri terakhir dr sana pukul 7, rasa2 elok lah kami bermalam, puas sikit merayau. Walaupun RM tak berapa nak ada, mak long diorang beriya-iya sgt nak pergi, jadi kami 2 pun share2 lah expenses..hotel, kereta sewa n makan2 pun share. Janji pergi.























Padang Besar ?

Padang Besar, kalau nak pergi dari rumah baru kitorang ni, dalam 30-45 min je lah. Memandangkan akak yang datang dr Sarawak nk pergi sana, jadi hari pertama kitorang menjadi warga Kedah ni, kitorang pergi ke Padang Besar.. harga agak ok di sana cuma rega toto tu, takleh lawan rega toto di Pengkalan Kubur,Kelantan. Kalu baju2 ni, rasa2 oklah kalau nak beli di Padang Besar pun. Memandangkan maklong memang dah jadi kebiasaan,tiap kali datang sini, memang belikan baju sorang satu utk anak2 sedaranya tu, jadi sambar selai sorang. Mak diorang pun ada sambar selai, mak long jugak belanja. TQ ye Dah, kau memang pemurah.. sebab tu rezeki kau murah... ha ha ha

Ni bebot yang punya.. salah size dah. boleh ler pakai utk 2-3 bln je.. kecik lah pulak.


Baju kemeja Ben-10 ni, untuk 2 org bujang, hafizuddin n Aiman. memang ok ler harga nye.(especially kalu org belanja )

2 baju gaun jeans ni, anak dara 2 orang (Fatin & Ida) tu pilih sendiri, agak seksi jugak, tapi budak kan.. boleh lah.. hahaha.

Ni pulak Nina punya baju, pun pilihan hati dia sendiri..

Ni pulak, beli sendiri tau.. hahaha. dah lama nak beli tilam mcm nih.. dah lebih 2 minggu, dah lunyai budak2 ni kerjakan, ada ke jadi motosikal benda nihh...
Posing ida kat bantal n tilam ni, posing kat rumah baru lagi.. he he he he













Wednesday, June 17, 2009

Apa ada di dalam kotak ?

Ha... masa mula2 bos sampaikan kotak hadiah ni, semua kawan2 suruh buka time tu jugak.. hehehe, korang tak tahu isi kotak nih rupa2nya. Memandangkan suara yang suruh bukak tu begitu ramai, jadi buka jugak ler depan kawan2 dan bos2. Segan jugak time bukak coz, mmg tak harapkan farewell present pun. Ada cik UY@ yati siap amek video lagi time berucap (tah apa2 tah aku cakap time tu, video x sempat tgk pun), n time buka hadiah.

Kotak yang dibalut cantik, siap ada kad lagi gitu...
Ni lah dia isi kotak tu..sebuah beg tangan.. memang sesuai lah sebab, time ni handbag tgah takde... yang ada pun, terlalu besar sizenya. Apapun, terima kasih kepada kawan2 yang bersusah payah menyumbangkan RM korang2, kumpul reramai n siap kutip dr bos utk beli hadiah ini.

So, dengan adanya hadiah nya, terasa jugak yang diriku berharga kat ZHC.. ahahahaha.


Thanks Kawan2 di ZH & Co., Seremban

Selepas confirm hubby kena transfer ke Alor Setar, Kedah, terus bg Bos surat resign, siap bubuh alasan nak pindah. Masa tu, pikir2 malas betul nak pindah.. nak uruskan brg2 rumah, packing dan uruskan hal sekolah anak2. Tapi sebab nak pindah jugak, buat jugak lah semua urusan tu. Sorry kawan2 di ZHC.. kalu boleh taknak tinggalkan korang terkontang-kanting, buat adjudication sendiri, terutama Zaharah.. buat S&P sendiri..mesti ada pengganti..maybe yang lebih baik..genius tu takde lah kot.. hehehe. Lagi satu, utk zhr n ema, thanks sbb tlg filing dokument yang tak sempat filing..(korang dah filing ke tak nih... ?) nanti akak belanja kfc ye..tunggu.........

Masa last day tu, kengkawan opis nih siap buat farewell utk i yang nak migrate jauh nih.. TQ to all friends di ZHC.. dan TQ jugak utk bos2 yang mmg sporting yek. Ni lah antara juadah yang kawan2 sediakan.. korang mmg best lah.
Kek pun ada.. hehehehe.. TQKek Batik ni disumbangkan oleh Zaharah.. tQ ye ..

Rendang itik ni orang kuat ZHC yang sumbangkan.. TQ ye Ms Yati @ uy.

Pulut kuning n sambal oleh Norrul.. Tq ye dik.

Karipap Ayam dan daging dari Illa Zalila (Datang juga ke farewell ni walau pun tgh cuti bersalin, dah abis pantang, tak pe r..).

Puding buah dibuat oleh K Nor, leader team sub sale kita nih..orang kuat nih..

Thanks jugak utk kawan2 yang lain, yang mana korang pya smbangan takde diambil gambar. Thank utk k saba n mira sbb bawa buah tembikai, utk yang beli ais n air gas..tu.. elakkan minum air gas byk2 lepas nih.. hehehe

Apa pun, majlis mmg meriah.. nak2 plak rehat panjang time nih.. Terima kasih banyak2 kawan2 ye.. I sayang u all especially.. budak yang memproses gaji.. heheh mai.. kau pun kesayangan anak2 akak...

Dalam kemeriahan tu, kerja tetap kerja ye.. yang best nyer.. siap ada majlis penyampaian hadiah resign lagi.. huhuhuhuhu.. memang best ler korang..

Sessi berpindah selesai..

Genap 30hb Jun ni, cukup sebulan ler kitorang menjadi warga kedah.. hehehe. Sessi berpindah sudah pun selesai, tapi sessi mengemas semua brg2 yg masih duduk dlm kotak belum lagi.. tgh pikir nak letak kat mana.. rumah pun penuh dgn kotak2 lagi. Baju pun pakai yg dah dikeluarkan jek.. pinggan mangkuk pun sama.. punyalah malas nak kemas... mungkin buat sikit2 lah mcm selalu. Cuit kotak tu, cuit kotak 2, last2 duduk semula mengadap tv.. hehehe..

Sessi memindahkan telefon dan talian internet pun dah berjaya. Astro pasang je baru.. percuma hehehehe. Internet pun dah ok. Mula2 tu tak ok, bawa CPU pg kedai, CPU ok.. rupa2nya modem dah rosak. Pergi ke Tesco.. beli modem baru.. dapat online.. happy nyer lah hati ni.. sbb dah lama tak tgk aktiviti kawan2 di FB n chatting2 di YM..

So, hari ni, nak buat kerja sikit n pastu boleh ler letak gambar2 dlm FB dan update blog...

Chow dulu... nak masak (ye ker nih...).. hehehehe