Thursday, September 17, 2009

Projek Bulan Ramadhan

Sempena bulan ramadhan ni, projek menjual kek lapis secara kecil-kecilan tetap berjalan walau pun sibuk kat opis.. antara kek yang dibuat, tak larat nak upload n ambik gambar semua, sebab tak menang tangan, bukan byk order tp kena buat sorang2 he he he ...


Kek Lapis Pucuk Rebung - order dari Angah, Along n the geng opis dia, dan Hj Wahab dr Kangar Perlis.

Kek Lapis Masam Manis - Order dari kawan2 yang tak tersebut nama diorang nih.. sori yek..jenuh nak taip nama korang..

Kek Lapis horlick milo - kek ni pun agak ramai jugak yang order.
Insya Allah lepas raya lah saya upload photo2 kek yang terhasil dari projek part time sempena Ramadhan.. Lepas balik dari Sarawak lah ye..
Apapun, Selamat Hari Raya untuk kawan2 di alam maya..dan kawan2 yang selalu lawat blog nih. Segala salah dan silap, harap kita sama2 memaafkan yo..




Sunday, September 6, 2009

Buka Puasa Bersama Member Site Ofis

Jumaat lepas, hari cuti kitorang, tapi sebab kitorang nih kategori staf yang rajin, jadi kami pakat kerja lah kan.. he he he.. Dah ptg baru decide nak pergi berbuka sama2. Tempat: Kuala Perlis lah..Takda tempat lain ka? Ada, tapi nak kata, kami nak makan yang sedap dan murah.. kat situ lah, drive jauh sikit lah dr Alor Star ke sana.. tapi tak pe.. makan punya pasal..

Ketam Goreng Pedas, Telur Dadar Kosong n Sotong Goreng Tepung - menu yang memang kena ada.. Ni pulak tomyam campur.. punyalah banyak isi sampai tak abis.. udang pun besar2 dalam tomyam ni..

Ikan Siakap masak tiga Rasa.. mmmmhhh.. sedap terutama bila time meratah he he ...

Sekali rasa ikan Gruk nih, memang nak makan lagi.. isi nya lembut n sedap.. memang sesuai dibakar n cicah air asam..
Ni geng2 kami berbuka puasa.. Wife Abang Zamri (Safety Office), Kak Zue and anak2.. yang macam kenal je tu.. Nina n atin lah..
Ni spesis makan tak toleh orang nih... tu Abg Zamri (SHO) dengan Afif (ASA).. dok sebelah Afif tu, Ida.. gemar tul dia sotong goreng tepung.. bkn part sotong, makan part tepung je... Penaja tak nampak muka.. sebab ambil gambar..he he he.. Jadual berbuka bersama maybe this week, ye lah kan, pas ni nak cuti raya plak.. lama tak jumpa lah nanti..
Apa pun, selamat menyambut Ramadhan pada kawan2 di mana jua berada...





Sunday, July 26, 2009

Makan Makan di Kuala Perlis..

Ingatkan nak balik terus ke rumah, tapi sebab dah lambat kan, nak masak pun mgkin mmg dah malas sgt.. penat jalan nih tadi.. singgah kejap kat Kuala Perlis tu, tgk matahari terbenam, tapi tak sempat nak ambik scene tu.. leka dgn si bebot. alih2 matahari dah takde.. dr sini mmg nampak ler Langkawi.. dekat sgt. 30 min perjalanan naik feri., compare naik dr kuala kedah, ambil masa sejam lebih br sampai. Apa pun, kat Kuala Perlis nih, mmg sedap kalu menjamu selera.. ikan2 semua fresh dan rega nya mmg murah ye.. kitorang makan mmg kenyang sesangat.. he he sampai haku terlelap time balik tu.. tau2 dah masuk simpang ke rumah.. kenyang punya pasal..
Sotong Goreng Tepung...kegemaran askar2 ku lauk nih..


Kerang Rebus..ulam2 wat pembuka selera.. bebot suka betul kerang nih..

Sebab dah selalu makan ikan siakap, kali nih kitorang try ikan Gruk (ni org kedai tu yg cakap nama ikan ni tau)-- bakar .. nyum nyum memang sedap. cicah plak dgn air asam..hu hu hu.. nangis makan ..

ni lauk biasa r.. kailan ikan masin..

Ni lauk kegemaran ida, nina n eman.. tomyam ayam..

Ni plak lauk pilihan Mr Q.. kupang goreng berlada dgn petai.. (aku rasa uihhh sedap jugak lauk nih.. he he he )
Ketam dan udang tak ambik sebab kami dah muak makan kat rumah ha ha .. yang ada pun tak terhabis makan... ratah jugak ler.. takut membazir,...
ABC nih.. mmmmmhhhh.. mmg sedap.. siap ada aiskrim keladi lagi he he he .. bebot makan ni..sampai kotor2 baju dia..


Air pulak.. air tembikai (order satu jag lagi..).. siap ada tangan aiman.. promosi air tembikai best nih.. bravo eman..
Memang best kalu makan kat luar nih.. tapi nak kata kat kuala perlis nih, byk pilihan kedai n gerai2 makan.. harga memang lain2 ler.. tapi kategori murah ler makan.. coba korang agak berapa aku byr utk makan2 di atas.. air lain harga r.. kedai lain.. he he he..









Burung Unta oh Burung Unta

On the way balik tu, ada satu kawasan orang bela burung unta.. tp dah tutup dah masa tu, jd tak dapat ambek gambar dekat2. Jadi, kitorang ambik gambar dr jauh je.. he he he..

mesti burung ni tgh pikir.. ape yg kitorang dok tgk2 dia..kira dia kontrol hensem lah tuh..




Sempat jugak 2 anak dara pingitan aku nih posing.. faham2 je lah aku nih.. g jalan bkn reti pakaikan diorang baju lelawa.. nak2 kalu time tu tpikir nak pg, trus pergi je.. takde nak balilk rumah tukar2 baju dah.. buang masa..

Balik dr sini, terus pergi ke Kuala Perlis.. makan ikan bakar no.. byk makan pun murah ye..



Padang Besar Lagi....

Memandangkan dah janji lama dgn kawan2 ZHC nak belikan diorg tilam segitiga nih.. jd di ptg Jumaat yang mulia tu, pergi ler ke Padang Besar jap. Trip ambik masa dalam sejam jugak r.. oittt kengkawan.. wit minyak support r.. he he he. Mula2 tu mmg nak beli tilam tu je.. tp bila dah jalan2 tgk baju2 yang lawa, jeans yang murah2, sambar lah jugak selai ke 2 lai ke kan.. bkn selalu org nak drive kita pg ke sana..TQ ye Mr Q yg drive n support belian2 nih semua.. keh keh keh.. kopak dia..utk anak2 tu, biasa lah.. mainan je.. tp 2 hari je.. dah mana tah pg.. sorry utk UY, time aku pergi tulah stock ben10 tak berapa nak ada sgt. dr kasut n beg, yg ada pun yg tak berapa nak lawa..kata org kat kedai sana tu, awal bulan depan, byk r stock 'balu mali..'.. mai lagi no bulan depan.. depa pesan kat aku.. ha ha ha


Ni tilam utk kak saba..penuh bonet keta i ..u all nih.. lain kali belikan hadiah besday i toyota alphard ke.. br muat.. ni mmg pack ler bonet tu isi 4 tilam nih.. sori ye.. packing dah rabak skit dek padat2 dlm bonet



Ni tilam segitiga kaler coklat.. biru takde ye, jadi beli kaler coklat and merah hitam.. utk Mai.


Ni jersi MU Design yang latest nih.. satu lengan panjang, satu lengan pendek.. Mr Q punya..

Baju Ben10 - Kain sejuk nih.. lembut lagi. kaler putih lah..

Baju T Ben10, nak beli yang pair dgn jean, tp stock dah habis.. tgu bulan depan (p/s: UY, u nak yang mana satu ? yg hijau ke yang kaler putih ?)

Ni baju hubby.. kalu tak merah, hitam.. kalu tak 2 kaler ha ha ha

So, kawan2 yg kirim tu, tunggu ye.. maybe this week i balik kl, so g antar ler brg korang ke Seremban terus..
On the way balik tu, ada le aktiviti sikit.. biasa r aktiviti makan2 jek..















Wednesday, June 24, 2009

Ketam Goreng Bercili

Akhirnya malam ni aku masak jugak ketam goreng bercili.. nyum nyum nyum.. makan sehingga luka jari jemari ku. Nasib baik tak patah gigi mematahkan tangan2 ketam tu..

Nih lauk sampingan, sayur campur goreng.. selain tu ada ikan kerisi goreng untuk kanak2 yang tak makan pedas nih..
Ketam Goreng bercili
5 ekor ketam (bersihkan, bubuh kunyit dan goreng 3/4 masak)
Cili kering, cili merah, bawang merah, bawang putih, halia seinci- kisar halus.
Sikit air asam, gula n garam dan tak lupa sebatang serai (ditumbuk)
Tumis bahan kisar tadi sampai naik minyak, masukkan serai, gaul rata.
letak air asam jawa, garam, gula secukup rasa. Bila kuah dah agak pekat, masukkan ketam yang dah digoreng tadi.. Sebatikan dalam beberapa minit. Sedia untuk dihidangkan panas2.
Nyum nyum.. memang ngam kalu mkn masa panas2 dgn nasi putih.

Pasar Malam

Semalam memang nak g cari lauk. Tak teringat pun ada pasar malam kat area situ semalam. Bila lalu kat traffic light tu, jalan jam gila.. loh.. pasar malam rupanyer.. Cik abang turunkan kat tepi tu, suruh pergi tgk2 kan lauk.. jd besok pagi tak yah leer g pasar basah cr lauk lagi dah..
Lauk2 memang byk, fresh2 dan rega pun rasa mcm tak caya, ke aku nih dah lama tak beli ikan n udang .. hhehe.
Ikan kerisi nih tak le besar sgt, tak jugak kecik sgt.. sedang2 aje.. 7 ekor nih RM5 jek..Fresh tau..
Ni plak udang, size tak boleh agak, tp besar lah jugak, x size m, l ler kot..boleh buat sambal udang dgn petai.. (beli jugak petai, tapi gambar lupa nak ambik, 4 papan RM3-00)

Ni ketam, sedang2 je saiz nyer.. 5 ekor selonggok, RM10-00 jek.. Malam nih plan nak masak ketam goreng bercili.. nanti dah masak, kita post kat blog yek..

Ni plak udang ( org yg jual tu kata ni udang laut.. he he he).. ala2 udang harimau je rupa udang nih.. besar memang besar, sebab pinggan cik abg nih memang besar.. penuh dek udang nih.. ni maybe nak masak udang mentega kot, tak pun wat rendang udang.... hehehe..
Ada gak beli durian 2 biji.. nak beli yang selonggok RM10-00 tu, takde plak org yang nak makan.. i sorang je makan durian kat rumah. Kuih2 mcm samosa n popia tu beli gak tp tak sempat shoot gambar, dah abis di ngap dek bdk2 n ayah diorang.. hehehe.. so, lain mgu bleh ler pergi lagi p malam tu.. lauk pun fresh nampaknya..ikan pun murah2..



Thursday, June 18, 2009

Cerita Langkawi...

Akhirnya, kami tiba jugak di langkawi tepat jam 5 ptg. Ambik kereta sewa, pergi makan.. n pusing2 jap. Punyalah jauh hotel yang kitorang duduk.. Awana Porto Langkawi.. boleh lah..
Nak jalan2 sangat pun dah lewat, mandi2 kejap then pergi makan seafood malam tu. Bila kitorang dah kenyang, dah takde makne nyer pergi jalan2 dah, semua orang yang kat belakang tu tido.. mak long pun dah pengsan satu macam je.. last2 balik dan plan besok pagi keluar awal,so harap2 dpt ler jln2 tpt yang best2.

Kitorang memang dah aim nak ambek gambar kat Dataran Lang nih..hahaha sebagai bukti yang kami dah g Langkawi...

Gambar family tak clear sgt.. tapi janji ada kan...

Gambar atas nih, agaknyer diorang nih buat senaman aerobik.. Elok je cuaca pagi tu, tiba2 hujan turun dgn lebat nyer... hu hu hu hu berteduh lah plak.. parking kereta agak jauh..
Malas plak nak cerita byk, cukup sekadar letak gambar... posing dari kitorang nih.. yg mana first time utk kitorang pg Langkawi nih.. akak i tu, pergi utk kali yang ke 4 dah...












Sessi bergambar... tak banyak sangat. Dalam kamera mak long belum di download oleh empunya badan.. busy katanya.

































Hahahha.. ni fatin, hafiz, maklong, ida n nina tengah menjamu selera - roti canai .. kami ber2 babahnye dah breakfast kat hotel, tp kupon hanya utk 2 org. so maklong dan askar2 tu, kitorang bw g makan gerai biasa je.. Rasanya gerai biasa lagi sedap makanan nyer dr yang kitorg makan sebelum tu. huhuhuhu.














Budak2 nih memang pantang kalau tengok gula2 smarties nih.. baik yang kecik atau yang besar mcm nih.. 6 pack smarties besar nih.. RM77-00.. hai hai.. mak long.. napa lah kau beli jugak..bukan makan pun.. buat sepah je kat rumah..















Dapat amek coklat yang gini je lah.. time poket tgh suam2 je kan.. tu pun bkn makan sgt coklat nih..sakit gigi









Beli jugak coklat sikit2 nih.. nak beli banyak, pergi time RM takde.. haahahhaa.. kata orang, jangan balik tangan kosong..














Coklat nih beli sebab 4 paket Rm10-00, tapi rasanya.. alahai.. hanya budak2 yang suka kot.

























Sempat jugak sambar beg troli nih kat Langkawi, bukan apa, murah kan. Entah bila dapat pergi lagi kan.. RM25-oo je tau . Harap2 lain kali ada rezeki lebih dan ada masa, dapat pergi ke sana lagi. tak puas jalan. Kami nak kejar masa sebab Kakak tu nak balik naik flight ptg tu jugak. Dia pun nak jugak berjalan2 dgn geng dia, K Zaleha.. TQ K Ha, sebab tolong jemput n antar dia ke KLIA hr tu. Jasa mu dikenang..