Saturday, April 30, 2011

Happy Birthday Qashrina aka NINA



30/4/2011 - Happy Birthday my dear Nina.. semoga Nina sihat selalu, panjang umur, murah rezeki dan menjadi anak yang solehah.

Kenangan - Nina masa umur 8 bulan

Nina masa umur 5tahun.. akhir tahun, konvo tadika Pintar

Hari Jumaat nina tiup lilin n potong kek di Tadika... awal satu hari yer sebab 30/4/2011 jatuh hari sabtu.... he he

Nina dgn kawan2 tadika n cikgu dia.. he he


Kat rumah pon tiup jugak... hua hua hua...
lilin tinggal satu jer. sebab lilin yang dibawa utk tiup kek kt tadika dah terlupa bw balik.. kek kat rumah pun haf kilo jer.. dapat 2 kek ye nina.. :-)

Hadiah Dari Ibu.. muahahaha.. jimat, bagi tabung n akaun jer, biar nina pandai simpan duit dan menabung.. babah blom beli hadiah lagi.. kita tunggu hari ahad babah beli yer..

Semoga nina jadi anak yang solehah. Amin..

Daaaa.... :-P

Friday, April 29, 2011

A Day before Nina turning 6y

Semalam memang busy, biasalah ujung bulan, orang dah gaji. he he, macam ai pulak yang dapat gaji. Ye lah, dah 2-3 bulan x kerja, rindu jugak nak tgk gaji masuk hua hua hua. Memandangkan Mr hubby ai memang busy dan memang xkan sempat pergi bank n bayar apa2 yang patut, so ai selaku akauntan rumah yg x bertauliah, ai pergi..Bukan apa, selain pergi bank & byr bill2, ai kena jugak rush timing utk ambil anak kat tadika & kat sekolah. Masak lagi untuk lunch diorg.. hu hu hu.. SHM mcm ai pun busy yer... muahahaha

Then ai teringat janji ai pada nina nak buatkan dia kek untuk harijadi dia. Besday dia jatuh pada hari sabtu.. tp biasalah kanak2, dia nak jugak tiup lilin kat tadika dia. So, besday kek utk dia kena buat before Friday.. muahaha..

Ai dah penat pusing2 town, keluar masuk bank..muahaha.. mcm byk duit jer.. carik parking sudah satu hal..balik rumah dah terbongkang.. nak masak dinner pon x larat.. tu belum part carik goodies utk party pack nina.. adehh.. demi anak2, ku turutkan jua..

Sebelum tapau dinner tu, ai bakar kek span coklat.. utk kek 1.5kg.. he he. Siap saja kek tu, ai terus keluar pergi tapau Mc D kat drive thru.. tu pon panjang gila weiiii... ai jarang drive malam tp kesian kat mr Hubby, balik kerja penat2, takkan nak suh dia plak pergi..

Sempat jugak ai dgn Fatin.. my eldest dotter pergi beli jajan utk party pack nina..,

jajan yang dah siap packing, lucky my dotter, Fatin excited nak tolong.. muahahaha.. yg best dia packing yang balen2 tu utk dia sendiri sebyk mungkin utk bw bekal.. sorri yer melanggar larangan makanan ringan di sekolah..he he

Lepas settle tu, ai terus jalankan operasi deko kek span ai tadi.. mata dah layu sangat sbb perut dah kenyang...
muahaha.. papan kek yang sesuai xda stok.. malam2 nak carik mana kan.. belasah ajer.. so ni kek 1kg..asing time bakar tadi cos dah perasan papan kek besar da xda.. yg ni utk celebrate kat Tadika.. muahaha.. awal 1 hari tiup lilin..

ni mcm biasa. haf lagi utk dia celebrate dgn kitorg kt umah...for sure, time ni dah gila kentang ai ngantuk .. tepek cream n tabur sugar decor je sudah..pas tu, simpan kek dlm freezer.. kemas2 dapur, ai terus masuk bilik... zZZZZZZZ.

Penat, tp puas hati sebab dapat tunaikan janji pada dia.. present pun beli.. he he.. cuma dia x boleh guest apa hadiah tu.. tgu besokkkkk..

Daaa... ;-))



Tuesday, April 26, 2011

Apam Polkadot utk kak Sab..

Ahad lepas buat apam polkadot utk kak saba.. untuk en asben dia bawa ke meeting persatuan penduduk kat taman dia.. he he, kali ni layan gambar jer.. ai malas nak type byk2..xda ceta r..

Apam polkadot coklat inti bluberry

Apam polkadot vanilla inti stroberry filling

Yang pink ni kacang merah

hah.. yang ai da tak ingat inti ape yer..

siap packing.. 1 pack 50pcs..

Daaa... :-))

Saturday, April 23, 2011

Sup Udang Galah..

Ni entry ke 2 hari nih..

Semalam lepas lunch dgn kawan2, malam tu ai masak sikit lah utk dinner.. anak2 masih kenyang dgn pulut durian.. he he

Tapi kena masak jugak untuk en hubby... masak simple2 jer..

Sup Udang Galah jer..

telur dadar gulung..

he he.. janji kenyang kan..

Daaaa... ;-))

Lunch Gathering with BFF

Semalam, ai buat makan2.. actually bukan majlis besar2an.. ha ha.. kawan2 ai nak dtg rumah time lunch diorg. Lgpun lunch time diorg on friday agak lama..

Then one of my friend ni dah lama nak makan pulut n kuah durian.. sok, ai buatkan ler utk dia.. he he. Utk yang sorang lagi.. sorry yer, akk sempat buatkan ikan stim n mihun putih jer sebab masa x cukup utk masak lebih lagi.. yang lain2 BFF, tak kerja, so datang jugak.. lepak2.. borak2 lah ramai2.. terubat rindu kat korang yer..

Thanks to K saba, Maie, Illa & adik dia, zaharah ... mana2 yang tertinggal tu.. mintak maaf ler.. bkn xnak jemput tp ni unplanned punya lunch gathering.. all up to me.. kalau ai sempat masak, diorg datang.. ai promise len kali ai ajak2 semua BFF yer.. sorry yer Yatie.. jgn mare..len kali ai ajak u tau.. siap bentang karpet merah yer..muahahaha

Kuah Durian Pulut putih

ai siap buh resepi lah yer.. ai godek dr blog orang.. hu hu

Sumber: Dapur Tanpa Sempadan
BAHAN KUAH DURIAN:-
1 biji durian, keluarkan isinya
1 liter santan
1 ketul gula melaka, hiris halus*
1/2 cawan gula pasir*
1 helai daun pandan, disimpul*
2 cawan air*(*disatukan, masak dengan api kecil hingga gula larut, tapis dan ketepikan)
1 helai daun pandan, disimpul
1 camca besar tepung gandum*
3 camca besar air*(*dikacau rata2)
Secubit garam
Gula, jika perlu

BAHAN PULUT :-)
500 g pulut, cuci dan rendam 30 minit, toskan
350 ml santan cair
1/2 camca teh garam
1/2 camca teh minyak masak
1 helai daun pandan, disimpul

CARA MEMBUATNYA :-)

UNTUK PULUT :-

Panaskan kukusan. Pulut tadi diletak dalam loyang, masukkan daun pandan, santan, garam dan minyak masak. Gaul rata dan kukus dengan api besar selama 20 minit. Kareh pulut tadi dan sambung kukus 5 minit lagi hingga betul2 tanak.

UNTUK KUAH SERAWA :-

Dalam periuk, satukan santan, gula merah, durian dan jerang atas api hingga mendidih, guna api perlahan. Masukkan secubit garam untuk bagi rasa lemak. Biar mendidih perlahan, rasa dan jika kurang manis tambah sedikit lagi gula. Tuang bancuhan tepung gandum dan masak 2 - 3 minit lagi hingga kuah pekat. Matikan api.

Bihun Goreng ...

Ikan Siakap Steam tak sempat ai snap sebab dah lambat.. terus makan jer lah.. he he

tu cerita tengahari.. blom cerita pasal makan malam lagi.. gumuks2..

Daaaa... :-))


Thursday, April 21, 2011

Kek Happy Birthday

Actually, pagi ni mr Hubby pergi kerja lambat sebab buat summary report.. ha ha.. so, ai terpaksa ler buat2 mcm rajin (hua hua hua).. kemas rumah, sapu laman rumah, baju siap mesin terus jemur..walhal selalunya ai lepas hantar anak2 pergi sekolah, ai santai2 tengok tv.. kerja2 yg ai buat tadi tu.. kendian2 ai buat.. hi hi hi.. syiok oooo jadi SHM..

Suddenly my neighbour ai call ai, tanya sempat tak buat kek birthday haf kilo utk pick up ptg.. ohh.. rezeki ni.. Alhamdulillah, sudah pasti ler sempat.. ai bukan buat apa2 pun hari ni..

Untuk bekpes pagi ni.. ai dah tak perlu susah nak masak or beli sbb mr hubby dah tapaukan capati masa dia pg jemput en bos dr hotel.. (hr ni dia jd driver en bos sbb kereta en bos breakdown plaks..)..


huh... sedap betul dapat makan capati masjid ni, bkn capati tu yg sedap.. tp kuah dal kambing tu yang sodap weeeiii..

ai plak phobia kalau nak g beli sendiri sbb hari tu bontot keta kena langgar time nak pg situ lah.. ha ha.. terus phobia..

Lepas hantar lunch ke sekolah baru ai start buat kek yang neighbour tu order (utk kawan dia..).
Dia request kaler pink coz ni besday dotter dia.. he he


Seperti selalu, ai memang akan buat extra kek utk anak2 ai.. he he.. bkn apa, nanti diorg tak mintak ler ai potong kan kek org lain tu.. hu hu..

ni da malas sbb dah petang n time nak jemput dotter balik kafa dah dekat.. so jadiler.. cincai pun sodap..

Daaaaaaaaaa...... :-))

Jambu n Vadeii


He he... hari ni baru dpt nak letak entry jambu air yang ai ambil dr rumah jiran Zaharah..(sah mmg kitorg nak sgt makan, sampai sanggup mintak kat jiran orang.. hua hua hua)

Apa pun, jambu ni manis cuma ulat banyak cos dah masak sangat.. hu hu.. sodap cicah dgn kuah Petis Mak BEE.


Balik jer dari rumah zaharah, ai terus blender kacang dall yang ai rendam sebelum keluar tadi.. ai xda mood nak makan nasik.. so ai buat lah vadeii ni. kenyang jugak ai n mr hubby makan vadeii nih.., cuma pedas r bila tergigit cili kering.. huk huk huk..

Malas ai nak tulis byk2 kat entry ni..

daaaaaa... :-))

Wednesday, April 20, 2011

When kids tell lies...

Sepatutnya entry kali ni ai nak letak ler gambar makanan n jambu air yang ai ambil dari rumah ZHR.. (pembetulan.. dari rumah jiran Zaharah.. ehem2.. kitorang dgn x malunyer mintak ha ha ha..). Tapi kejap tadi, hati ai geram, kesian n sedih pon ader..

Macam entry ai punya tajuk ler.. when kids tell lies..

Ai pantang bila anak2 ai tipu tau.. geram. Tapi ni bukan kesah anak ai tipu ai.. tp some kids that tipu their parents.. huk huk huk.. ai pun hampir2 tertipu.

Alkisahnya.. tgh2 ai santai lepas layan citer NIKITA kat chanel 119.. kira da time ai nak mandi ler...
Masuk je ai bilik air nak basuh baju sekolah anak2.. anak2 ai lari keluar rumah, buka grill pintu. (ai pantang time ai kat bilik air, diorg buka grill n keluar ke laman.. takut ada org cilok diorg time ai tak sedar..). apa lagi terjerit2 ai suruh masuk.. then ai nampak ada classmate anak sulung ai n dia punya kawan.. dok tercungap2 dpn pagar rumah..

Mesti ai tanya kenapa?.. diorang ni kata.. time nak balik tadi, ada org nak culik diorg.. huish.. seyes ni.. ai terus suruh masuk rumah then terus kunci grill rumah. Then ai teruskan urusan bilik air ai tu before ai buat edisi siasat dgn budak 2 org tu tadi..

Ai tanya,.. u 2 orang dari mana.. lambat betul balik sekolah.??.. (sebab hari ni hari kokurikulum.. balik kul 3pm ok..)

Yang class mate fatin ni menjawab.. kitorang ada tournament bowling kat parkson.. tp cikgu drop kitorg kat area F Store.. (tak jauh dari rumah ai tu la..)

Hangin ai bila ai tahu cikgu dorang mcm irresponsible.. takkan drop kids umur 10 yr jauh dari rumah.. seeloknya terus hantar ke rumah kan..

So, ai tya lagi... siapa nama cikgu tu.. ? nanti besok Auntie nak complaint kat GB pasal dia drop student kat merata je.. jauh pulak dr rumah diorg..

Then this kid say.. cikgu baru.. x ingat nama. (actually this kid, ai tak berapa percaya sebab ai dengar2 dia ada byk kes kat sekolah..tp, the kid yg sorang lagi tu, look very naive n i positive thinking lah kan..so, ai percaya..).

So, ai ckp auntie hantar u 2 org balik sekarang.. (8pm cos ai really know how their parent feel kalau sampai mlm mcm tu x balik lagi.. hu hu.. kalau ai, da pergi report polis dah..)

The kid yg look naive tadi... said ok.. then yg ai x berapa nak percaya tadi.. says... her parent (yang look good) takde kat rumah.. but, i don't care.. I can't keep someone daughter lelama kat rumah.. if parents dia carik.. mcm mana kan.. hu hu hu

So, ai terus jugak hantar diorang.. firstly ai hantar yg look naive tadi.. hu hu.. sampai2 jer.. ai tunggu sampai dia masuk rumah.. then tgu parent dia keluar.. cos ai nak tgk reaksi the mum n dad..

Nak tahu.. as ai say... the parent is worried to death tau tak... then time ai hantar tu, this mum still on the phone dgn GB.. hadoiiii... ai tertipu dgn budak2 nih.. geram tau..

This mum says.. dia call cikgu.. then GB tanya pasal bowling.. then sudah terang lagi bersuluh.. sekolah diorg dah kalah tournament lama dulu dah.. & xda tournament lagi after this except for Takraw.. hu hu hu.. how regret i am sbb hantar pukul 8.. sepatutnya ai hantar terus at 650 mcm tu tadi... so sorry, i dont know that this 2 kids tell lies.. hu hu hu

Then, mak budak ni pun dah ckp their final solution is to make police report.. hu hu.. gosh...how dare this kids make their parent so worried..

Banyak drama jugak antara mak budak dgn budak lagi sorang tadi (yg ai x trust tu..) Then, my final solution is, budak yang ai tak trust ni x boleh dibuat kawan by my dotters.. sbb she blame everything on others.. Lucky my dotters ikut ckp ai last month.. since they know her real attitude, diorg terus menjauh.. so sorry, but she have to change her attitude first ,ok..

Time ai nak blah dari rumah this mum tadi... the girl (yg look naive tadi), kena rotan dgn ayahnya.. adusss.. ai dgr dia menangis.. kesian, rasa nak suruh jgn rotan jer.. tapi dah nasib dia. Ai bagitau my dotters.. kalau x mahu dirotan or dihukum, please jgn sekali2 buat mcm diorg2 tadi tu.. Kalau mendengar kata, akan selamat lah hidup korang... :-))

Kesian lah kat parents yang mcm nak pitam dah mencarik kat merata2 tempat.. GB pun pening agaknye.. so besok kes ni akan menjadik buah mulut di sekolah..

So, after type byk2 kat sini.. i hope, hati ai lebih tenang dari terkenang2kan suara budak tadi nangis kena rotan.. hu hu hu..

yang sorang lagi tu, ai masih blurr nak cakap apa pasal dia.. ai nak marah dia, ai bukan mak dia,, ai just nasihatkan dia, please jgn le merayau2, nakal n ajak2 kawan2 lain buat nakal ok..kesian kat kawan tu.. tak pasal2 kena rotan..ai drop dia kat rumah dia n i x tau apa alasan dia pada nenek dia.. but ai x pikir dia bercakap jujur pada nenek dia kan..

Inilah sebab utama kenapa ai x pernah beri kebenaran pada anak2 ai pergi memana or menyertai aktiviti tanpa ada surat dari sekolah..

Daaaa..... :-))



Tuesday, April 19, 2011

Karipap Sardin

Haluuuuu... ai dtg rajin lah hari ni. Kalau x gambar makanan or gambar anak2, paling tidak pun ai update blog dengan gambar jongkong emas.. hua hua hua

Hari Ahad dah puas berehat.. tp malas nak update blog. Lgpun mr Hubby guna pc untuk buat report. Macam dulu2, bila site dah start tapi office belum ada.. my SOHO ler menjadik back-up.
Ai siap dapat printer baru lagi.. dek power cable printer lama dah hilang Kitorang mencari cable dari Penang sampai ke Ipoh, then carik lagi kat Seremban... tak jumpa jugak sparepart tu. Final alternative ialah, kitorang beli printer baru..

So, ni Isnin punya cerita.. mr Hubby kena settlekan report utk hantar hari ni ler.. Selasa. Ai pas pergi antar anak2 pg skul, terus kemas rumah, then pg Singapore..(street)...beli plastik kek. Sbb ptg nak kurier kek lapis pada member di Bedong, Kedah.

Selalu ai masak yang simple2 jer utk lunch.. tp sbb semlm, bkn takat ai & anak2 jer yg nak makan tgahari.. ada mr hubby.. so masak ler telor dadar, ayam goreng & siakap goreng kuah tomato.. kih kih kih.. tunjuk rajin sat na.. (mana tahu dpt duit dapur lebih pas ni..)

siakap goreng & kuah tomato

Dah petang2 sikit, perut terasa plak lapar.. hu hu.. takkan ai nak makan nasik lagi.. gumuks lah ai nanti.. :-))

So, ai pun uli ler karipap inti sardin campur kentang.. wow.. gambar karipap blom goreng ni nampak menyelerakan. Tp kan, kulit ni rasa tawar.. ha ha ha.. sbb time ai uli tu, garam rupa2nya dah abih.. stok simpan pun xda.. adessss...seb baik ada inti yer karipap ni..so xda lah terasa tawar nya..
(moral: pastikan garam anda cukup sebelum memasak.. he he he)

nampak ada 2 saiz kan.. sbb ai da beli satu acuan karipap yang baru.. tp sayang sungguh, acuan baru ni saiz besar .. gedabak besar lah.. tp tepi tu terkelim elok, tak terbukak pun time goreng..len kali carik saiz acuan mcm ni yg sedang2 kat kedai lain..

ni acuan lama ai.. kecik n sedang2 elok jer saiz nye..

ni acuan yang baru.. besar tp kelim tepi tu elok, tak terbuka time goreng

Karipap Sardin

Kulitnya

1kg tepung gandum

4 sudu makan majerin planta

1 sudu makan minyak sapi (kalau tak suka, x pyh letak)

80 ml minyak masak .......

(majerin & minyak sapi dicairkan & campur dgn minyak masak)

350 ml air hangat

1 sudu kecil garam (campurkan pada air hangat)

Cara:

Masukkan tepung ke dalam mangkuk besar (besen).

Tuang ketiga2 minyak tadi ke dalam tepung dan gaul rata.

Setelah itu, masukkan air sedikit sedikit dan terus uli menjadi

doh yg lembut tapi jgn lembik.

** Biarkan doh rehat kira-kira setengah jam.


Inti Kentang & Sardin

800 gm kentang (kupas kulit, didadu, lalu direbus ¾ empuk dgn sedikit garam)

4 biji bawang besar (dipotong dadu)

6 sudu besar Cili Kering Blender (bancuh dgn sedikit air)

1 tin Sardin

secukup minyak untuk menumis

1 sudu teh garam

sedikit daun sup/bawang

Cara:

Panaskan minyak dalam kuali.

Masukkan bawang dadu dan tumis hingga bawang layu.

Kemudian masukkan cili kering blender tadi dan biarkan sebentar hingga cili masak dan naik minyak.

Masukkan pula sardine, hancur2kan dan kacau sebentar.

Setelah itu, masukkan kentang, garam dan gula.

Biarkan sebentar dan kacau sekali sekala.

Kalau perlu, bubuh sedikit air untuk kentang empuk.

Bila kentang dah empuk sepenuhnya,

masukkan daun sup/bawang dan gaulrata.


Sejukkan inti sebelum digunakan.



Daaaaaaaaa... ;-p

A Journey to Remember (900km in 20Hrs..)

Dah 2-3 hari relax, baru muncul mood nak update blog ni..penat berjalan jauh.. he he

Last saturday, kitorg [ai, Mr Q(my hubby), and anak5..] pergi Penang atas urusan bisnes sampingan. Bukan untung banyak pun, tp dari tiada usaha, biarlah ada kan..

Kitorang gerak dari rumah dalam 245pg mcm tu..actually, ai malas nak ikot.. tau2 je lah kan..penat tau jalan jauh2.. tp kesian kat mr Q, kena drive jauh2, mlm2 & sorang2.. so ai ikut.

Tapi, trip kali ni, ai rasa lebih berguna sket sbb ai ada lah tukar2 turn drive dgn Mr Q. Kesian mr Hubby ai tu,.. penat drive hari2 ulang alik dr Jempol ke Sban.. then Saturday kena drive jauh2 plak.. :-)) Itu lah gunanya co-Pilot ni.. he he

Sampai2 je Autocity, perut ai dah mula lapar, anak2 takyah cerita lah.. semua ni mmg tido sepanjang perjalanan.. bangun2 je nak makan..

So, ai dgn mr hubby nak jimatkan masa, sebab otw balik lepas ambil barang nanti, kitorang kena singgah beberapa tempat utk serahkan barang pada pemilik masing2.. jadi, kitorg sepakat, beli mc D je lah.. hu hu hu.. jimat jugak.. 1 box ni cuma RM26++ rasanya.. cukup utk kitorang anak2 beranak pagi tu.. cuma anak2 x minum coffee lah ..:-))

Karenah anak2 dlm keta.. tido jer lah sepanjang perjalanan....bangun bila time berhenti makan, referesh di hentian.. then kereta bergerak jer, diorang tgk DVD n kdg2 terlelap semula.. :-))

So, inilah barang2 yang mr hubby collect dari Penang.. apapun, Alhamdulillah perjalanan pergi dan balik kami lancar walaupun hari hujan di sesetengah tempat. Kami juga telah selamat menyerahkan barang2 ni kepada pemilik masing2. Persinggahan di Ipoh berjumpa 2 org pembeli.. terima kasih pada en Hairolhisham dan En Airulamril yang memang sgt sporting dan yakin dengan mr Hubby. Pada kami, jujur dalam menjalankan bisnes adalah sangat penting. Kepercayaan dari pembeli2 seperti inilah yang amat diharapkan dari dealer2 bermodal kecik mcm kitorang.. sebab inilah kami sanggup bersusah payah menyerahkan sendiri barang ke tangan pembeli.. Alhamdulillah.

Sekarang tinggal gambar ni utk kenangan.. ha ha ;-))
(P/S: if korang2 berminat nak menyimpan emas, boleh SMS mr Hubby ai: 019 9161013.. utk lock price yer..)

Selepas singgah di Ipoh, kami teruskan perjalanan ke Sg Buloh, gombak & Semenyih, juga bertemu buyer di sana.. Alhamdulillah, segala barangan sudah pun diserahkan pada pemiliknya.

Sebelum balik tu, sempat juga ai beli sikit ole2.. singgah kat Hentian Bukit Gantang.. time tu mr Hubby tido, turn ai drive n terus ambik kesempatan singgah beli buah2 skit.

Yang kelakarnya, time kat rumah on Sunday tu, ai kerat2 ler buah2an ni.. suddenly mr Hubby tya, eh, bila beli buah ni.. he he.. dia x perasan bila ai beli sbb time tu dia tido kat belakang n time ai berhenti pun, dia tak sedar.. hi hi hi..

Apa2 pun, to mr hubby,.. we all love u.. he he.. sbb kemana pun u pergi, mesti u angkut kitorang yang ramai2 nih..

Daaaa.... :-))

Friday, April 15, 2011

Biskut Sugee Arab

Ni entry ke 2 hari ni... bkn sebab apa.. sbb x tahu nak buat apa.. ngadap FB bosan jugak yer..

Ai bukan rajin pun hari ni.. tetapi terasa nak buat sesuatu selain dari masak ha ha ha.. punya lah malas.. Last2 ai buat biskut Sugee. Dulu2 ai kira rajin jugak buat biskut ni, tapi bila time raya je ai busy buat kek lapis, so skill kurang r.. koreh skit oooiiii... pa nak buat, skill dah berkarat..apa daaa... tp eman jugak yang suka.. hu hu.. sayang eman..


Biskut Sugee Arab

2 cawan tepung gandum (ayak)
1 cawan gula halus (gula kasar tu ai blender sampai halus)
1 cawan minyak ghee@ sapi (cairkan)

Cara penyediaan

1. Satukan tepung dan gula biar sebati.
2. Kemudian masukkan minyak ghee sedikit2 sehingga adunan boleh di uli atau dibentuk.
3. Bentukkan bulat dan susun dalam tray pembakar.
4. Jika suka boleh hiaskan dengan ceri merah di tengah2nya.
5. Bakar selama 25-30 minit dalam suhu 170 darjah C.


Ni plak, ai sesaja je nak bentukkan mcm sugee Mesia.. ha ha

Sesapa nak try, pastikan jgn terlebih tepung.. koreh nanti.. ha ha ha..

Daaa.... :-))

Biskut Chip Coklat

Pagi2 semalam, ai keluarkan sebuku butter, konon2 lepas hantar anak ke sekolah, terus nak buat biskut cip coklat... ha ha ha..

Jam bersilih jam.. sampai pukul 7 malam, baru butter ai bertukar menjadi adunan biskut cip coklat.. baru jadik adunan, belum jadik biskut. Itu pun terpaksa buat sbb butter pun dah ai keluarkan dari pembalut.. he he if tak, maybe butter tu dah masuk dlm peti ais balik.. ;-)

Semalam pun, ai masak ala kadar.. biasalah.. ada time malas, mmg tak dapat digambarkan berapa malas tu..xda sukatan untuk tahap kemalasan tu..he he

So, semalam dah berjaya buat 2 balang biskut cip coklat. Da nama pun agak malas semalam kan, so biskut tu besar2 n kacang pun kasar2.. sbb malas nak kisar..

tp rasanya ok jugak.. terasa kacang kat celah gigi.. hi hi hi

Biskut chip coklat

(Sumber: DTS - Cik Mat Gebu)

BAHAN-BAHANNYA :-)
250 gram mentega tanpa garam (boleh guna mentega biasa)
75 gram gula halus
90 gram gula perang
3 kuning telur
1/2 camca teh esen vanilla
1 camca teh minyak kopi
120 gram cip coklat
100 gram kacang gajus, panggang dan cincang kasar
60 gram badam, panggang dan cincang kasar
3/4 cawan kelapa kering
350 gram tepung gandum*
15 gram serbuk koko*
1/2 camca teh baking powder*(*disatukan dan ayak)
1 camca teh garam (kalau guna mentega biasa, tak payah letak)

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Putar mentega dengan gula dan garam hingga sebati, masukkan esen vanilla dan kopi@mocca oil. Masukkan kuning telur satu persatu sambil diputar hingga berkrim.
  2. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, akhir sekali masukkan cip coklat, kacang gajus cincang badam cincang dan kelapa kering tadi. Gaul rata.
  3. Bulat2 dan leperkan sedikit adunan tadi, atau sudu kan atas dulang pembakar, jarakkan sedikt antara satu sama lain. Bakar dalam oven pada suhu 170C selama 15 - 20 minit bergantung pada oven masing2.
  4. Bila masak biar sekejap atas dulang pembakar, kemudian boleh alihkan atas jaringan dan biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara..
He he he.. akhirnya ai dah siapkan satu biskut yang da lama ai nak buat.. So, time tgk tv tu boleh lah kunyah2 yer..

daaaaa..... :-))

Thursday, April 14, 2011

Segmen Emas untuk simpanan & Pelaburan

Wow... harga emas dijangka naik sehingga RM4,840 satu oz tahun ini..? Nampak nya, kita jangan berlengah lagi.. Ada duit lebih, elok lah kita membeli emas.. lama2 nanti, bila emas dah mahal.. kita pun x terbeli dah emas ni.. Alhamdulillah, sejak suami ai berminat pasal emas, ai agak celik sikit pasal emas.. dulu, memang celik lah.. tp setakat beli barang kemas untuk perhiasan diri dan anak2.. ai kan ramai anak2 perempuan.. ha ha..

Dulu, tahun 2003/2004, ai beli barang kemas 916 kat kedai jewellery.. cuma RM57/g tau.. seb baik masa tu ai rambang mata n time tu en hubby plak ada duit lebih.. so beli pun lebih2 ler kan. Time tu pun, ai rasa adesss,.. mahalnyer rm57/gram ni.. nak beli yg rantai 24.58gm pun terketar2 tangan nak keluarkan duit.. (so time tu agak2 dlm RM1700++ campur upah..).. but, nilai ai punya rantai sekarang.., nak tahu berapa??.. U ols kira lah dgn harga emas 916 semasa sekarang.. nilai 2x ganda dr time ai beli.. untungkan..

So, u ols tgu apa lagi.. beli lah emas sekarang tak kira dlm bentuk apa.. dinar, jongkong or brg kemas.. jgn tunggu lama2.. nanti tak terbeli tau... :-))

Nak beli jongkong emas PG.. boleh sms/ direct call Mr Hubby ai.. En Qalam Hamidy 019 9161 013 (PG Priority Dealer A 3269).

Daaa... ni ialah segmen iklan.. di taja oleh ai sendiri.. he he


Wednesday, April 13, 2011

Lagi2 apam polkadot

Dah banyak hari takde update blog, xda modal.. hari2 cerita yang sama, rutin surirumah.. buat kerja2 rumah.. time senggang tu, ngadap FB..actually, byk time ngadap FB dari buat kerja rumah.. keh keh keh.. nasib baik laki ai x pasang CCTV kt rumah.. hi hi

Tak berapa sihat 2-3 hari lepas, maybe sebab cuaca sekejap panas x ingat.. pas tu tiba2 hujan.. sejuk tiba2.. ni pun still pening lagi.

Hari ni, anak2 request buatkan apam polkadot lagi.. demi korang, pening2 pun ibu bangun awal2 pagi, kukuskan apam polkadot ni.. theme kaler.. purple n putih. Sorry ler, gambor x cantik. Kamera hubby guna ambil gambar di site baru..

Tengah hari pulak buatkan kek Besday yang diorder oleh Kak Lina, neighbour ai selang 2 rumah utk buat surprise kat hubby dia.. dia order Kek Cappucino topping freshcream.. sayang camera xda, so tak dpt ler ai nak tayang hasil keras tangan ai..

Lepas hantar kek dia, ai terus terbaring sbb sakit kepala ai semakin teruk rasanya.. nak tido pun ai x berapa nak lalu sbb nak jemput anak2 balik sekolah pkl 3 hr ni..terpaksa tahan sakit kepala ni sampai diorg balik.

Bila balik je, ai terus terbongkang atas sofa, mata pun dah tak boleh buka sebab kepala berdenyut2.. ponstant pun dah lama x restock utk time emergency mcm ni.. hu hu hu.. sakit yang amat.. Tapi sempat telan panadol 2 biji sebelum lelapkan mata..

Sejam tertido, ai terbangun dek mimpi ngeri di siang hari.. adeh... teruk betul mimpi ai tadi. Pergi dapur, tgk meja makan berterabur makanan n sinki pun penuh dgn pinggan kotor.. baru sejam ai tertido.. dah mcm tongkang pecah dapur ai..isk isk isk..

Sampai hubby balik pun, still kepala ai ni sakit.. nasib baik dia tapaukan lauk utk makan mlm pulak..

Hope, besok pagi, kepala ai da x sakit.. ai ada projek buat biskut lah...

:-))


Sunday, April 10, 2011

Happy Birthday Baby Damia..


Happy 2nd Birthday to Baby Damia.. anak kawan ai on Saturday, semalam 9/4/2011..

Sekejap je rasanya Damia dah besar... lepas Damia lahir, ibu 'P' (ni panggilan baby damia pada ai, sebab dia x boleh nak sebut betul2.. ), ibu P pindah sementara ke Alor Setar.. balik sini lepas 1.5 tahun, masih lagi ingat baby Damia pada ibu P yer.. sayang baby Damia... hope baby Damia suka hadiah yang ibu n kakak2 bagi yer...

Baby Damia

Majlis birthday Damia pun diadakan sekali dgn majlis Aqiqah dia.. memang meriah.. he he.. byk makanan yang besh2.. tp xda plak ai snap yer.. segan lah kan..pg snap photo makanan kt majlis orang.. kih kih kih..

Apapun, ibu P ni diberi kepercayaan oleh mama Damia.. Illa (my ex-office mate..) untuk buat kek besday Damia.. he he.. thanks ye.. lain kali order lagi..so kita layan photo kek besday Damia yer..

Kek Cappucino dgn fresh cream topping

Kek Blackforest

then macam biasalah ai kan.. tiap kali buat kek, mesti ada extra untuk kanak2 rebina di rumah ni... kek cappucino dgn freshcream topping.. yummy.. haf for me.. haf for Maie.. (bila nak ambek??...)


Again, HAPPY 2ND BIRTHDAY TO BABY DAMIA... Semoga menjadi anak yang solehah

daaaaaaaaaaaaaaa....... :-))

Daging Masak Merah & ikan terubuk Masin

Ni khamis punya cerita.. he he he... x buat apam polkadot dah.. penat.

Hari tu ai masak daging masak merah, actually kat rumah ni, kitorang jarang makan lauk daging lembu.. bila raya je kitorang makan. Tah kenapa tah.., mgkin mmg xsuka daging kot.. he he

Tp hari tu, pasal apa ai beli sikit pun ai tak tahu.. dah beli tu kena la masak pulak.. hehe.. so ai buat ler daging masak merah..

Daging Masak Merah (sumber :http://www.jintanmanis.com)

Bahan-bahannya

400 gram daging
8-10 tangkai lada kering (saya guna 4 sudu makan cili kering blender)

1batang kulit kayu manis
1/2 biji bawang besar ( bahagi dua bahagian) satu bahagian di kisar , baki dihiris kasar.


1 biji bawang putih

2 sudu besar sos cili (saya add 1 sudu besar sos tomato)


2 inci halia
1 sudu kecil gula & garam secukup rasa

( beberapa titik pewarna merah)- guna sirap ros je., tak nak letak pun takpe.


Cara-caranya

1. Potong daging nipis-nipis, jangan terlalu kecil, daging akan kecut apab
ila di rebus.

2.kemudian rebus daging bersama halia, bila air daging agak kering baru masukkan pewarna merah, rebus daging hingga empuk. ( jangan risau daging tidak akan berbau sirap apabila di masak nanti). Pewarna merah bagi menaikkan seri warna daging ini nanti.


3. Kisar cili kering bersama bawang putih dan 1/4 biji bawang besar saiz sederhana, kemudian tumis kulit kayu manis dan bahan kisar tadi hingga garing, masukkan sos cili, garam dan gula, masukkan sedikit air jika ingin berkuah, Selepas itu masukkan daging yang siap direbus tadi, akhir sekali masukkan hirisan bawang besar, kacau sebentar dan apabila bawang agak layu, tutup api dan sedia untuk dihidangkan.


Oh ya, sedap jugak sekali sekala makan lauk yang kita jarang makan ye.. Asyik ayam n ikan je..

So, belah malam tu kitorg keluar ke Bukit Mahkota kejap.. nak ambil barang.. baekkk punya.. jeng jeng jeng.. lama dah tgu org dari Kuching dtg sini.. nak kirim.. baru2 ni ada ex-schoolmate balik ke Sarawak kejap.. so kirim lah...ikan terubuk masin..

betul2 fresh... thanx to kak tuty

So, 2-3 hari ni, lauk yang mesti ada ialah terubuk masin goreng.. he he .. sodap..

daaaaaa...... :-))