Daisypath Friendship tickers

Saturday, March 19, 2011

Sup Bebola Ikan & Ayam

Yeay... Last Thursday, my hubby is coming back to Seremban for 2 days.. We miss him so much.. 2 hari jugak kitorg masak yang special, sebab mr Hubby pun cakap da boring makan kat kedai.. he he he..

Kitorang masak siakap kukus, butter prawn, sup bebola ikan+ayam & tempoyak udang. semua ni kegemaran mr Hubby.. segala macam makanan saya longgokkan kat depan dia, biar puas hati, biar pun balik hanya untuk 2 hari tapi dapat merasa masakan ms wife kan.. he he

untuk resepi siakap kukus n butter prawn tu, semua dah letak kat blog ni.. blh klik je kat label tepi nih..

Saya masak memang sangat simple tapi nak jugak bubuh resepi,.. hua hua hua, yang penting sharing is loving yea... :-))

Sup Bebola Ikan dgn Ayam
Bhn:
1 Paket Bebola ikan
5 ketul ayam (saya suka part yang ada tulang - asingkan isi dgn tulang ayam)
3 biji kentang ( kupas kulit n belah 4)
Sebatang carrot ( kerat bulat)
Satu paket sup bunjut
2 kuntum bunga lawang
1 btg kulit kayu manis

3 biji Bawang Merah *
3 ulas Bawang Putih *
1 inci halia *
* - tumbuk halus

Garam
Daun sup secukupnya

Cara2:

1. Panaskan minyak dlm periuk. Tumiskan bahan tumbuk tadi sampai wangi.
Masukkan pula bunga lawang & kulit kayu manis. Biarkan seketika.
2. Masukkan bebola ikan dan ayam tadi. Kacau dan biar seketika.
3. Masukkan pula carrot dan kentang. Masukkan air secukupnya
4. Masukkan pula garam secukupnya. biar mendidih dan kentang empuk.
5. Last sekali letak daun sup dan biar seketika.
Sedia untuk dihidangkan....

apapun, anak2 memang suka... licinnnnn.....


Daaa... :-))

No comments: