
* 300gram pasta penne
- rebus 2 liter air bersama sedikit garam & myk zaitun.
Bila air dh mendidih, masukkan penne dan kacau sekali sekala.Bila dh lembut boleh lah
angkat dan toskn.Letak sedikit lg myk zaitun supaya tak melekat.
* 350gram daging kisar
* Sbtg carrot - Didadu kecil ( Optional)
* 1 tin Cendawan butang - dihiris halus (optional)
* 1 Biji Tomato - Didadu kecil
* 2 1/2 Cawan Sos Prego (saya selalu guna " Traditional")
* 2sb Cili Blender ( optional) ** ni tekak aku, nak pedas sikit..
* 5 ulas bwg Putih - dicincang halus
* sedikit halia- ketuk hancur (optional)
* Garam
* Gula
* Parmesan Cheese
Cara-cara
1. Panaskn myk dlm kuali/periuk, masukkan bwg putih cincang & halia. Tumis sehingga naik
bau.
2. Masukkan cili blender n kacau kejap, biar naik minyak.
3. Masukkan daging cincang & biarkan sampai separuh masak.
4. Masukkan carrot,cendawan dan tomato yg dipotong dadu td.Masak hingga sayur layu.
5. Masukkan sos prego dan kacau sebentar sehingga mendidih.
6. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
7. Hidangkn penne dengan sos bolognese yg dh siap.
** taburkn sedikit parmesan cheese diatas.
so, settle hari ni.. kena pikir besok nak masak apa pulak..
No comments:
Post a Comment