Lepas hantar anak2 ke sekolah n tadika, teringat ciskek ku dlm freezer. Dari semlm lagi... so pagi ni dah boleh makan lah.. he he.
(sumber asal resepi: Suri Man)
Tapak:
230grm digestive biscuit (kisar halus)
115 gm butter (cairkan)
** campurkan 2 bahan ni biar betul sebati dan tekan kedlm loyang.
Sejukkn selama 15-20 minit dlm peti sejuk.
lapisan cheese:
250gm cream cheese
50gm gula castor
200ml whipped cream
15gm gelatin
perahan jus lemon
80gm air sejuk
1. Masak gelatin dan air secara double boil.
2. Pukul cream cheese smpi kembang, masukkn gula dan pukul lg
3. masukkn whipped cream dan pukul lg
4. Masukkn adunan gelatin td, dan kacau sebati
5. Tuangkn ke dlm loyang yg ada base td.
6. Sejukkn sebentar sementara bt lapisan jelly
lapisan jelly:
(p/s: ** ai terus bubuh je jem blueberry.. ai ni malas punya olang)
blueberry filling ( 1 bekas kecil)
15gm gelatin dan 80gm air
1. Masak gelatin dan air secara double boil
2. Campurkn adunan gelatin ke dlm blueberry filling.
3. Kacau sebati dan tuangkn keatas lapisan cheese td.
4. Sejukkn smlm.
he he.. hari pun dah ujan lebat.. so mata pun mula layu nih.. daaaaa... :-))
P/S: sekarang tepung segera chilled cheese pun dah ada di jual.. lagi senang tau.. he he
2 comments:
salam..
sangat teruja melihat gambar kek tuu..
** sedapnya...
** folo ur blog..
salam SR..
** thanks...boleh lah try buat.. :-)
& thanks juga sbb sudi folo...
Post a Comment