Daisypath Friendship tickers

Saturday, March 19, 2011

Biskut German

Tak abis lagi cerita hari Rabu lepas tu. ha ha ha

Lepas sudah settle buat cupcakes dengan anak2.. terpikir nak try satu resepi yang saya tengok kat Blog Cik Mat Gebu (CMG)..., biskut German.. sedap tau..

Thanks to CMG sbb share resepi yang sedap tu.. he he he

tak mau cerita panjang2... memang marvellous rasa biskut ni.. sekali buat, boleh habis terus kitorang ngap...

ni resepi dia..

Biskut German @ German Cookies

(Sumber: Cik Mat Gebu @ DTS)

BAHAN-BAHANNYA :-)
125 gram mentega berkualiti tinggi
125 gram tepung kentang
80 gram tepung halus
40 gram gula aising, diayak
Secubit garam (resipi asal tak letak, CMG ada letak, sy pun ikot CMG yer)

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Satukan tepung kentang dan tepung gandun, ayak dan ketepikan. Putar mentega dengan gula aising hingga sebati, masukkan garam. Perlahan kelajuan dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut. Rehat kan sekejap.
  2. Ambil sedikit adunan (mat guna 1/2 camca besar, sama macam Rima), kemudian bulat2kan dan susuh atas dulang pembakar. Celup garfu dalam air dan tekan atas bebola tadi hingga sedikit leper dan membentuk corak. Buat hingga siap.
Bakar dalam oven yang telah dipanaakan pada suhu 175C selama 15 minit.
(CMG tambah lagi 5 minit untuk mendapat biskut yang sedikit garing).

Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara....


Selamat mencuba yer.. sodap tau..

No comments: