Semalam, ai buat makan2.. actually bukan majlis besar2an.. ha ha.. kawan2 ai nak dtg rumah time lunch diorg. Lgpun lunch time diorg on friday agak lama..
Then one of my friend ni dah lama nak makan pulut n kuah durian.. sok, ai buatkan ler utk dia.. he he.  Utk yang sorang lagi.. sorry yer, akk sempat buatkan ikan stim n mihun putih jer sebab masa x cukup utk masak lebih lagi.. yang lain2 BFF, tak kerja, so datang jugak.. lepak2.. borak2 lah ramai2.. terubat rindu kat korang yer..
Thanks to K saba, Maie, Illa & adik dia, zaharah ... mana2 yang tertinggal tu.. mintak maaf ler.. bkn xnak jemput tp ni unplanned punya lunch gathering.. all up to me.. kalau ai sempat masak, diorg datang.. ai promise len kali ai ajak2 semua BFF yer.. sorry yer Yatie.. jgn mare..len kali ai ajak u tau.. siap bentang karpet merah yer..muahahaha
                    Kuah Durian                                                                      Pulut putih
ai siap buh resepi lah yer.. ai godek dr blog orang.. hu hu
Sumber: Dapur Tanpa Sempadan 
BAHAN KUAH DURIAN:-
1 biji durian, keluarkan isinya
1 liter santan
1 ketul gula melaka, hiris halus*
1/2 cawan gula pasir*
1 helai daun pandan, disimpul*
2 cawan air*(*disatukan, masak dengan api kecil hingga gula larut, tapis dan ketepikan)
1 helai daun pandan, disimpul
1 camca besar tepung gandum*
3 camca besar air*(*dikacau rata2)
Secubit garam
Gula, jika perlu
BAHAN PULUT :-)
500 g pulut, cuci dan rendam 30 minit, toskan
350 ml santan cair
1/2 camca teh garam
1/2 camca teh minyak masak
1 helai daun pandan, disimpul
CARA MEMBUATNYA :-)
UNTUK      PULUT :-
Panaskan kukusan. Pulut tadi diletak dalam loyang, masukkan daun      pandan, santan, garam dan minyak masak. Gaul rata dan kukus dengan api      besar selama 20 minit. Kareh pulut tadi dan sambung kukus 5 minit lagi      hingga betul2 tanak.
UNTUK KUAH      SERAWA :-
 Dalam periuk, satukan santan, gula merah, durian dan jerang atas      api hingga mendidih, guna api perlahan. Masukkan secubit garam untuk bagi      rasa lemak. Biar mendidih perlahan, rasa dan jika kurang manis tambah      sedikit lagi gula. Tuang bancuhan tepung gandum dan masak 2 - 3 minit lagi      hingga kuah pekat. Matikan api.
 Bihun Goreng ...
  Bihun Goreng ... 
Ikan Siakap Steam tak sempat ai snap sebab dah lambat.. terus makan jer lah.. he he
tu cerita tengahari.. blom cerita pasal makan malam lagi.. gumuks2..
Daaaa... :-))
No comments:
Post a Comment