Daisypath Friendship tickers

Friday, April 15, 2011

Biskut Sugee Arab

Ni entry ke 2 hari ni... bkn sebab apa.. sbb x tahu nak buat apa.. ngadap FB bosan jugak yer..

Ai bukan rajin pun hari ni.. tetapi terasa nak buat sesuatu selain dari masak ha ha ha.. punya lah malas.. Last2 ai buat biskut Sugee. Dulu2 ai kira rajin jugak buat biskut ni, tapi bila time raya je ai busy buat kek lapis, so skill kurang r.. koreh skit oooiiii... pa nak buat, skill dah berkarat..apa daaa... tp eman jugak yang suka.. hu hu.. sayang eman..


Biskut Sugee Arab

2 cawan tepung gandum (ayak)
1 cawan gula halus (gula kasar tu ai blender sampai halus)
1 cawan minyak ghee@ sapi (cairkan)

Cara penyediaan

1. Satukan tepung dan gula biar sebati.
2. Kemudian masukkan minyak ghee sedikit2 sehingga adunan boleh di uli atau dibentuk.
3. Bentukkan bulat dan susun dalam tray pembakar.
4. Jika suka boleh hiaskan dengan ceri merah di tengah2nya.
5. Bakar selama 25-30 minit dalam suhu 170 darjah C.


Ni plak, ai sesaja je nak bentukkan mcm sugee Mesia.. ha ha

Sesapa nak try, pastikan jgn terlebih tepung.. koreh nanti.. ha ha ha..

Daaa.... :-))

2 comments:

mamanajmi said...

ni kira rajin dah ni...semalam biskut chip choc, hari ni sugee! akak kalau bab bakar biskut yang lemah sgt2..
Tapi tengok bahan2 dia yg simple tu teringin juga nak cuba..:))

Watie Jahori said...

he he ..akak, ni watie rajin pon sebab tekak nak makan ni kak.. lagipun bahan2 simple n semua da ada kat rumah, tgal nak buat jer.. ;-)