Daisypath Friendship tickers

Saturday, February 26, 2011

Tapioca Cakes @ Kek Ubi Kayu

Hari tu teringin nak makan ubi kayu rebus dengan ikan bilis.. macam masa kecik2 dulu kat kampung... pergi econsave, cari ubi kayu.. xda.. so xda lah berharap da sbb susah nak cari ubi kayu sekarang ni..

Then di satu petang yang damai tu, mak member terbaekk ai datang mengejut ke rumah.., rupa2nya hantar ubi kayu..tQ ler byk2 acik yer.. besoknya, terus sarapan ubi rebus.. he he
Bagai orang mengidam gaya ai ni, makan pun sket.. tp ubi nyer byk lagi.. nak buat kerepek, ai ni mmg terkenal dgn sikap M.. so, keluar idea nak buat kek.. korek2 resepi dari internet, jumpa resepi kat Myresepi..so hasil nya inilah..
so, untuk kawan2 yang ada tanam ubi kayu tu, boleh lah cuba buat kek Ubi Kayu yer..

Tapioca Cakes @ Kek Ubi Kayu

bahan2:
  • 375g Mentega
  • 150g cawan Gula Halus
  • 5 biji Telur
  • 1½ cawan Tepung Gandum
  • ½ tin Susu manis
  • 1 sudu makan Baking Powder
  • 3 cawan Ubikayu (sagat & tapis)
  • 1 sudu makan esen vanilla
  • Sedikit pewarna kuning

Cara-cara

  1. Pukul Mentega & Gula sehingga kembang.
  2. Masukkan Telur satu-persatu sambil di pukul.
  3. Masukkan Tepung, Susu pekat, Baking Powder sambil di pukul.
  4. Masukkan Ubikayu & akhir sekali esen vanilla.
  5. Masukkan sedikit pewarna kuning jika suka.
  6. Griskan Loyang n tuang adunan tadi dlm Loyang.
  7. Bakar 175 Celcius, selama 45-50 minit sehingga masak.


Sedap betul rasanya dimakan panas-panas... hi hi..lain kali boleh buat lagi..boleh dimakan time santai petang2..

No comments: