Daisypath Friendship tickers

Wednesday, June 24, 2009

Ketam Goreng Bercili

Akhirnya malam ni aku masak jugak ketam goreng bercili.. nyum nyum nyum.. makan sehingga luka jari jemari ku. Nasib baik tak patah gigi mematahkan tangan2 ketam tu..

Nih lauk sampingan, sayur campur goreng.. selain tu ada ikan kerisi goreng untuk kanak2 yang tak makan pedas nih..
Ketam Goreng bercili
5 ekor ketam (bersihkan, bubuh kunyit dan goreng 3/4 masak)
Cili kering, cili merah, bawang merah, bawang putih, halia seinci- kisar halus.
Sikit air asam, gula n garam dan tak lupa sebatang serai (ditumbuk)
Tumis bahan kisar tadi sampai naik minyak, masukkan serai, gaul rata.
letak air asam jawa, garam, gula secukup rasa. Bila kuah dah agak pekat, masukkan ketam yang dah digoreng tadi.. Sebatikan dalam beberapa minit. Sedia untuk dihidangkan panas2.
Nyum nyum.. memang ngam kalu mkn masa panas2 dgn nasi putih.

No comments: