Panas2 lagi ni.... he he.. utk minum petang..
Then bila my foodtester aka Fatin dah balik dari Kafa.. terus suruh potong sbb nak rasa.. x sabar2.. tp mmg sedap ooo.. makan panas2.. nak2 dgn kopi 'o' or teh 'o' panas.. he he
Kek Marble Badam
(Sumber resepi asal : My Sifu.. Hayati - HananBakery)
Bahan:
250gm butter
200grm gula kastor
4 biji telur ayam (B)
1 sdt Esen Vanilla
220gm Tepung Gandum
30gm air susu
coklat emulco & pewarna kuning
badam cincang secukupnya
Cara:
1. Pukul mentega dan gula sehingga betul-kembang.
2. Kemudian masukkan telur, sebiji demi sebiji sehingga habis. Diikuti dengan esen vanilla.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselang selikan dengan susu.
4. Pukul lagi adunan tadi sehingga betul-betul sebati.
5. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian ditambahkan dengan coklat emulco
dan satu bahagian lagi bubuh warna kuning.
6. Panaskan oven 180'C selama 10 minit.
7. Sediakan acuan loyang (8inch) yang telah digriskan terlebih dahulu dengan sedikit mentega dan taburkan tepung nipis sikit atau lapikkan loyang dengan kertas minyak.
8. Ambik 1-2 sudu adunan kuning ditengah loyang. Kemudian letak adunan coklat
diatasnya. Buat begini berselang-seli dan buat hingga adunan habis.
9. Taburkan badam cincang di atas adunan sebelum dibakar.
10. Bakar adunan selama 45 minit dengan suhu 180 C.
selamat mencuba.. daaaa.... :-)
Cara:
1. Pukul mentega dan gula sehingga betul-kembang.
2. Kemudian masukkan telur, sebiji demi sebiji sehingga habis. Diikuti dengan esen vanilla.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselang selikan dengan susu.
4. Pukul lagi adunan tadi sehingga betul-betul sebati.
5. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian ditambahkan dengan coklat emulco
dan satu bahagian lagi bubuh warna kuning.
6. Panaskan oven 180'C selama 10 minit.
7. Sediakan acuan loyang (8inch) yang telah digriskan terlebih dahulu dengan sedikit mentega dan taburkan tepung nipis sikit atau lapikkan loyang dengan kertas minyak.
8. Ambik 1-2 sudu adunan kuning ditengah loyang. Kemudian letak adunan coklat
diatasnya. Buat begini berselang-seli dan buat hingga adunan habis.
9. Taburkan badam cincang di atas adunan sebelum dibakar.
10. Bakar adunan selama 45 minit dengan suhu 180 C.
selamat mencuba.. daaaa.... :-)
No comments:
Post a Comment