Daisypath Friendship tickers

Monday, March 21, 2011

BlueBerry Chilled Cheesekek

Pagi2 ni bangun awal. Anak2 dah mula sekolah... klung klang, klung klang, ibunda diorg ni kat dapur, goreng mee ala mamak buat bekal n sarapan.. he he..mana nak dapat mcm ni kalau ibu ni pergi kerja mcm setahun yang lepas.. so, enjoy ye kids..

Lepas hantar anak2 ke sekolah n tadika, teringat ciskek ku dlm freezer. Dari semlm lagi... so pagi ni dah boleh makan lah.. he he.

comot lah nampak nya, ni gara2 malas nak tekan n ratakan elok2 dlm loyang...

dah kerat untuk my breakfast this morning.. he he.. chaiyok lah.. pepagi mkn cheesekek.. jgn meng'gumuk's kan badan dah ler..

Blueberry Chilled Cheese Cake

(sumber asal resepi: Suri Man)


Tapak:

230grm digestive biscuit (kisar halus)

115 gm butter (cairkan)

** campurkan 2 bahan ni biar betul sebati dan tekan kedlm loyang.
Sejukkn selama 15-20 minit dlm peti sejuk.



lapisan cheese:

250gm cream cheese

50gm gula castor

200ml whipped cream

15gm gelatin

perahan jus lemon

80gm air sejuk


1. Masak gelatin dan air secara double boil.

2. Pukul cream cheese smpi kembang, masukkn gula dan pukul lg

3. masukkn whipped cream dan pukul lg

4. Masukkn adunan gelatin td, dan kacau sebati

5. Tuangkn ke dlm loyang yg ada base td.
6. Sejukkn sebentar sementara bt lapisan jelly




lapisan jelly:
(p/s: ** ai terus bubuh je jem blueberry.. ai ni malas punya olang
)


blueberry filling ( 1 bekas kecil)

15gm gelatin dan 80gm air


1. Masak gelatin dan air secara double boil

2. Campurkn adunan gelatin ke dlm blueberry filling.

3. Kacau sebati dan tuangkn keatas lapisan cheese td.

4. Sejukkn smlm.


he he.. hari pun dah ujan lebat.. so mata pun mula layu nih.. daaaaa... :-))


P/S: sekarang tepung segera chilled cheese pun dah ada di jual.. lagi senang tau.. he he

2 comments:

Anonymous said...

salam..

sangat teruja melihat gambar kek tuu..

** sedapnya...

** folo ur blog..

Watie Jahori said...

salam SR..

** thanks...boleh lah try buat.. :-)
& thanks juga sbb sudi folo...