Daging Masak Merah (sumber :http://www.jintanmanis.com)
Bahan-bahannya
400 gram daging
8-10 tangkai lada kering (saya guna 4 sudu makan cili kering blender)
1batang kulit kayu manis
1/2 biji bawang besar ( bahagi dua bahagian) satu bahagian di kisar , baki dihiris kasar.
1 biji bawang putih
2 sudu besar sos cili (saya add 1 sudu besar sos tomato)
2 inci halia
1 sudu kecil gula & garam secukup rasa
( beberapa titik pewarna merah)- guna sirap ros je., tak nak letak pun takpe.
Cara-caranya
1. Potong daging nipis-nipis, jangan terlalu kecil, daging akan kecut apabila di rebus.
2.kemudian rebus daging bersama halia, bila air daging agak kering baru masukkan pewarna merah, rebus daging hingga empuk. ( jangan risau daging tidak akan berbau sirap apabila di masak nanti). Pewarna merah bagi menaikkan seri warna daging ini nanti.
Oh ya, sedap jugak sekali sekala makan lauk yang kita jarang makan ye.. Asyik ayam n ikan je..
So, belah malam tu kitorg keluar ke Bukit Mahkota kejap.. nak ambil barang.. baekkk punya.. jeng jeng jeng.. lama dah tgu org dari Kuching dtg sini.. nak kirim.. baru2 ni ada ex-schoolmate balik ke Sarawak kejap.. so kirim lah...ikan terubuk masin..
No comments:
Post a Comment