LAKSA UTARA
Bahan A
- 1 kilo ikan kembung (bersihkan)
- 3 sudu makan bwg Merah & bawang putih yg dikisar
- 3 sudu makan cili kering blender (atau ikut citarasa)
- Belacan (sebesar ibu jari) * lenyek hancur & campur dgn bwg merah+putih tadi
- 2 ikat Daun Kesum (ambil daun n btg yg lembut saja)
- 2 kuntum Bunga Kantan (belah 4)
- Asam keping (ni ikut citarasa sendiri)
- Sedikit minyak utk menumis
Bahan B
- Cili Merah (hiris nipis)
- Bwg Besar (dimayang halus)
- Timun (potong2 memanjang)
- Cili masak atau cili padi (ikut citarasa)
- Daun Salad
- Telur Rebus (belah 2 or 4)
- Laksa Kering atau Laksa basah (sebungkus or lebih)
- Limau Nipis
Cara-cara
- Rebus ikan kembung mentah dan asingkan isi nya dr tulang (air rebusan jgn dibuang).
- Blender isi ikan sampai hancur (kalau xnak hancur sgt pun boleh)
- Tulang2 pun blender jugak, tp berasingan dg isi, tapis dan ambil hasil tapisan tu). Boleh blender sampai 2x.
- Panaskan minyak dlm periuk, tumis bawang kisar, belacan sampai naik bau. Masukkan cili blender tadi. biar seketika. Biar naik minyak.
- Masukkan isi ikan yg dikisar tadi, air rebusan ikan serta asam keping, daun kesum dan bunga kantan.
- Masukan pula air tapisan tulang ikan(jgn terlalu halus)utk menambah rase manis kuah.
- Kemudian masak kuah hingga menggelegak dan masukkan garam secukup rasa.
- Boleh la dihidangkan dan ditabur bwg besar,timun,cili, limau nipis, daun salad.
** boleh la masukkan ikan bilis blender kalau nak memekatkan kuah yer
Sebab dah tengok cara-cara masak ni, insya Allah, len kali boleh buat sendiri, kalau teringin nak makan.. ;-))
2 comments:
au nyam fir...adehhhhh.....
he he.. kan try lah...senang mak bak.. :-))
Post a Comment