Daisypath Friendship tickers

Saturday, February 26, 2011

Masak Memasak Laksa Utara

Dari semalam dah plan dengan kawan, Illa.. nak tengok cara2 dia memasak Laksa Utara.. maklumlah, en hubby dia pun dari utara nun, so kira2 agak pakar le dia masak laksa compare dgn ai nih.. kalau laksa Sarawak tu, ai boleh la buat..

LAKSA UTARA

Bahan A

  • 1 kilo ikan kembung (bersihkan)
  • 3 sudu makan bwg Merah & bawang putih yg dikisar
  • 3 sudu makan cili kering blender (atau ikut citarasa)
  • Belacan (sebesar ibu jari) * lenyek hancur & campur dgn bwg merah+putih tadi
  • 2 ikat Daun Kesum (ambil daun n btg yg lembut saja)
  • 2 kuntum Bunga Kantan (belah 4)
  • Asam keping (ni ikut citarasa sendiri)
  • Sedikit minyak utk menumis

Bahan B

  • Cili Merah (hiris nipis)
  • Bwg Besar (dimayang halus)
  • Timun (potong2 memanjang)
  • Cili masak atau cili padi (ikut citarasa)
  • Daun Salad
  • Telur Rebus (belah 2 or 4)
  • Laksa Kering atau Laksa basah (sebungkus or lebih)
  • Limau Nipis

Cara-cara

  1. Rebus ikan kembung mentah dan asingkan isi nya dr tulang (air rebusan jgn dibuang).
  2. Blender isi ikan sampai hancur (kalau xnak hancur sgt pun boleh)
  3. Tulang2 pun blender jugak, tp berasingan dg isi, tapis dan ambil hasil tapisan tu). Boleh blender sampai 2x.
  4. Panaskan minyak dlm periuk, tumis bawang kisar, belacan sampai naik bau. Masukkan cili blender tadi. biar seketika. Biar naik minyak.
  5. Masukkan isi ikan yg dikisar tadi, air rebusan ikan serta asam keping, daun kesum dan bunga kantan.
  6. Masukan pula air tapisan tulang ikan(jgn terlalu halus)utk menambah rase manis kuah.
  7. Kemudian masak kuah hingga menggelegak dan masukkan garam secukup rasa.
  8. Boleh la dihidangkan dan ditabur bwg besar,timun,cili, limau nipis, daun salad.

** boleh la masukkan ikan bilis blender kalau nak memekatkan kuah yer

Sebab dah tengok cara-cara masak ni, insya Allah, len kali boleh buat sendiri, kalau teringin nak makan.. ;-))

2 comments:

dahlia said...

au nyam fir...adehhhhh.....

Watie Jahori said...

he he.. kan try lah...senang mak bak.. :-))