thanks mai, yati & saidatul.. :-))
Balik dari ofis ZHC, ingat nak pergi carik rendang kerang dgn daun pegaga di bazar Ramadhan S2, sekali pusing 2x xda parking pun,, ai ni bukan penyabar org nya.. so ai blah balik rumah je lah terus..
x tau nak masak apa dlm masa yg singkat n malas lagipun, penat drive.. ha ha.. ai masak mihun goreng & macaroni cheese jer lah.. lgpun da beli sikit kuih muih sebagai sampingan berbuka..
Macaroni Cheese (Sumber: Suri Man, Jitra )
A. Macaroni hendaklah direbus dahulu sebelum menyediakan sos..
B. Sos Merah
bahan2 untuk sos merah
250g daging ayam kisar/daging lembu kisar
1 bj bwg besar(potong dadu)
1 ulas bwg putih( cincang halus)
olive oil(untuk menumis)
daun bay/selasih (ai takbubuh sbb x jumpa pun kat kedai runcit.. malas nk pg supermarket)
oregano (dried)
blackpepper
1 tin kecil tomato puri
sos cili
capsicum(potong dadu)
carrot(potong dadu)
garam
gula
cara2:
1) Panaskan olive oil, tumis bawang besar,bwg putih,bay leaves,oregano,blackpepper, daging sehingga masak.
2) Kemudian masukkan tomato puri, sos cili sedikit, capsicum, carrot, garam &gula.
3) Biarkan kering dan tutup api dan biarkan sejuk..
C. SOS CHEESE:-
bahan2 untuk sos cheese:-
2 sdb butter
2 sdb tepung gandum
600ml susu segar
4 keping cheddar cheese
Perasa
garam
blackpepper
cara2:
1) Cairkan butter dan masukkan tepung gandum dan masak selama 1 min.
2) Lepas tu masukkan susu segar dan ceddar cheese, garam, blackpepper & perasa (jika mahu)
3) Biarkan sejuk
Cara2 membakar:
1) Gaulkan macaroni dengan sos merah kemudian masukkan selapis kedalam loyang.
2) Kemudian lapis dengan sos cheese sedikit dan seterusnya layer sehingga last sekali layer adalah macaroni.
3) Di atas macaroni taburkan cheese mozrella dan romano cheese/fremango cheese(optional) atau parmesan cheese.
4) Letak parsley untuk hiasan..
Bakar selama 20 minit atau sehingga cheese cair & agak garing sedikit..
So, memang sedap.. terima kasih pada Suri Man sebab sudi share resepi nih.. :-))
Da.... :-))
x tau nak masak apa dlm masa yg singkat n malas lagipun, penat drive.. ha ha.. ai masak mihun goreng & macaroni cheese jer lah.. lgpun da beli sikit kuih muih sebagai sampingan berbuka..
Macaroni Cheese (Sumber: Suri Man, Jitra )
A. Macaroni hendaklah direbus dahulu sebelum menyediakan sos..
B. Sos Merah
bahan2 untuk sos merah
250g daging ayam kisar/daging lembu kisar
1 bj bwg besar(potong dadu)
1 ulas bwg putih( cincang halus)
olive oil(untuk menumis)
daun bay/selasih (ai takbubuh sbb x jumpa pun kat kedai runcit.. malas nk pg supermarket)
oregano (dried)
blackpepper
1 tin kecil tomato puri
sos cili
capsicum(potong dadu)
carrot(potong dadu)
garam
gula
cara2:
1) Panaskan olive oil, tumis bawang besar,bwg putih,bay leaves,oregano,blackpepper, daging sehingga masak.
2) Kemudian masukkan tomato puri, sos cili sedikit, capsicum, carrot, garam &gula.
3) Biarkan kering dan tutup api dan biarkan sejuk..
C. SOS CHEESE:-
bahan2 untuk sos cheese:-
2 sdb butter
2 sdb tepung gandum
600ml susu segar
4 keping cheddar cheese
Perasa
garam
blackpepper
cara2:
1) Cairkan butter dan masukkan tepung gandum dan masak selama 1 min.
2) Lepas tu masukkan susu segar dan ceddar cheese, garam, blackpepper & perasa (jika mahu)
3) Biarkan sejuk
Cara2 membakar:
1) Gaulkan macaroni dengan sos merah kemudian masukkan selapis kedalam loyang.
2) Kemudian lapis dengan sos cheese sedikit dan seterusnya layer sehingga last sekali layer adalah macaroni.
3) Di atas macaroni taburkan cheese mozrella dan romano cheese/fremango cheese(optional) atau parmesan cheese.
4) Letak parsley untuk hiasan..
Bakar selama 20 minit atau sehingga cheese cair & agak garing sedikit..
So, memang sedap.. terima kasih pada Suri Man sebab sudi share resepi nih.. :-))
Da.... :-))
No comments:
Post a Comment